Wiedzą co dobre
Odwiedziliśmy gospodynie 11 grudnia, kilka godzin przed kolacją wigilijną przygotowywaną dla członkiń koła i dzieci ze świetlicy profilaktycznej.
Karp
Oczywiście najważniejsze miejsce na świątecznym stole zajmuje karp. Po uprzednim oczyszczeniu ryby i pokrojeniu jej na kawałki trzeba zaprawić w przyprawach (np. w popularnym „Kucharku”) i soli. Zostawić na 6 do 12 godzin. Następnie panieruje się go w mące, jajkach i tartej bułce. Tak przygotowane płaty opieka się na patelni przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Gotowego karpia podaje się oczywiście z kiszoną białą kapustą, zasmażaną z grzybami i fasolą.
Zupa
Gospodynie polecają żurek z ryby. Do 10 litrów wody wrzuca się oczyszczoną i pokrojoną rybę, pietruszkę, por, seler, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz gotowe przyprawy, dostępne w każdym sklepie. Dodajemy do tego pół litra śmietany kremówki. Po wymieszaniu zupę trzeba gotować przez pół godziny. – Żurek z ryby jest naprawdę pyszny. U nas jest to tradycyjna potrawa, bez której ciężko sobie wyobrazić wigilijny stół – mówi Maria Trojan.
Makówki i Moczka
Na stole wigilijnym nie może zabraknąć też innych tradycyjnych potraw, takich jak moczki i makówek. Do przygotowania moczki panie z KGW polecają 25 dkg piernika lukrowanego i 25 dkg piernika czarnego. Piernik należy przez 6 godzin moczyć w wodzie. Następnie rozpuszcza się go w 3 litrach wody. Do tego należy dodać szklankę cukru, 2-3 goździki, rodzynki, orzechy, morele, suszone śliwki i migdały. Całość trzeba gotować przez ok. 20 minut.
Do zrobienia makówek potrzeba dwóch bułek, które kroimy w plastry, 10 dkg mielonego maku, pół litra mleka, szklankę cukru. Do ugotowanego mleka wsypuje się mak i cukier. Dobrze wymieszanym makiem zalewamy na przemian plastry bułki. Do maku można dodać jeszcze rodzynki i migdały.
Artur Marcisz