Dziewczyny świetnie sobie radzą
Młodziczki MKS-u Wodzisław Śl. rozpoczęły bardzo udanie rozgrywki III etapu gry o Mistrzostwo Śląska. W „wodzisławskiej” grupie znajdują się wysokiej klasy zespoły tj. BKS Stal Bielsko–Biała, MKS Krzanowice, UKS Ślemień. Po czterech turniejach dwie pierwsze drużyny będą w ósemce najlepszych na Śląsku. Pierwszy turniej odbył się w Ślemieniu. – Pierwszy mecz zagraliśmy z gospodarzami. Początek obu setów był wyrównany, jednakże w końcówce bardzo dobrze zagrały nasze środkowe Patrycja Michalska, Sylwia Nogły, zdobywając serie punktów zarówno blokiem jak i z ataku – mówi Mariusz Lechowicz, trener wodzisławskich siatkarek. To zaprocentowało pewną wygraną 2:0 (w setach do 25-14, 25-20).
Drugi mecz to prawdziwa „huśtawka” zagrań. - BKS Bielsko–Biała to zespół z renomą, chyba porażka z nami nie była brana pod uwagę. Pierwszy set rozpoczął się dla nas źle, nasze zawodniczki były bardzo sparaliżowane, pierwszy czas musiałem wziąć przy stanie 1:4, drugi wziąłem po serii dobrych zagrywek bielszczanek, które doprowadziły do wyniku 3:14, chciałem żeby dziewczyny zaczęły wierzyć w swoje umiejętność i tak też się stało. Doprowadziliśmy do wyrównania i mieliśmy piłkę setową na 24:23, jednakże cały set przegraliśmy 24:26 – mówi Lechowicz.
Drugi set to wspaniały popis całego zespołu, a kapitalna zagrywka najmłodszych zawodniczek Oli Baron i Patrycji Michalskiej, dały zwycięstwo 25-14. W tie-breaku podbudowane wodzisławianki nie pozostawiły wątpliwości, której drużynie należy się zwycięstwo w tym meczu. Bardzo silna zagrywka, dobry blok i kapitalna postawa kapitan Moniki Cieślak pozwoliła pewnie wygrać ostatnią zagrywkę.
Marcin Macha