Bezpłatny Internet dla wszystkich?
Pomysłów na zaspokojenie potrzeb internautów nie brakuje.
Co rusz w gminie pojawiają się różne koncepcje zainstalowania dostępnego dla wszystkich taniego Internetu. Radny Alojzy Wita uważa, że możliwe jest pozyskanie na ten cel funduszy z Unii Europejskiej. U nas może być problem z przesyłem radiowym, ponieważ fale są zakłócane przez gęsto usytuowane na naszym obszarze hałdy. Myślę, że znalazłyby się firmy, które zrobiłyby to w inny sposób. Budżet gminy by na tym nie ucierpiał, a mieszkańcy mieliby z tego spore korzyści – mówi radny Wita.
Zdaniem wójta Jerzego Grzegoszczyka, pomysł jest godny uwagi. Problemem mogą być jednak związane z tym opłaty. Nie da się ukryć, że nawet przy zewnętrznym dofinansowaniu gmina do przedsięwzięcia musiałaby dopłacić. To nie wchodzi w grę. Musimy traktować mieszkańców równo. Przecież wielu ani myśli o zakupie komputera. Z Internetu więc korzystaliby wybrani. Poza tym dopłacamy już do zakupu kotłów i przyłączy kanalizacyjnych. Możliwości są ograniczone – mówi wójt Grzegoszczyk.
Mimo wszystko w przyszłości dostęp do niego będzie jeszcze większy. W planach jest stworzenie drugiego Gminnego Centrum Informacji (w budynku starej szkoły), gdzie z Internetu będzie można korzystać. Poza tym w ostatnim czasie pojawiła się propozycja zainstalowania „szafy internetowej”. Urządzenie przypominające bankomat ma się pojawić w budynku Wiejskiego Ośrodka Kultury w Połomi. Jego obsługa jest bardzo prosta. Polega na dotykaniu klawiszy usytuowanych na monitorze. Koszt szafy to około 10 tys. zł. Myślę, że na taki wydatek nas stać. Mieszkańcy mogliby korzystać z Internetu przez 24 godziny – dodaje wójt.
(raj)