Nie byli sami
Spotkanie opłatkowe, zorganizowane przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Godowie dla części uczestników było jedyną okazją wspólnego przeżywania świąt Bożego Narodzenia. Wigilię obchodzili samotnie.
Do Wiejskiego Ośrodka Kultury w Godowie przybyło ponad 40 osób samotnych z terenu gminy. Przygotowano dla nich tradycyjne potrawy wigilijne, otrzymali również paczki świąteczne od władz gminy. Wzruszającym momentem było składanie sobie życzeń świąteczno-noworocznych – niektórzy z uczestników w swoich domach nie mają z kim się połamać opłatkiem.
Jestem wdową i mieszkam sama – mówi jedna z uczestniczek spotkania. Jestem bardzo zadowolona, że o mnie pamiętają i zapraszają na to spotkanie. Wigilię spędzam sama, do żadnego z dzieci nie pójdę choć mnie zapraszają. To moja jedyna wspólna wieczerza wigilijna.
Dla uczestników spotkania opłatkowego przedstawienie jasełkowe wykonali uczniowie ze szkoły w Godowie, kolędy śpiewał też zespół folklorystyczny „Ballada”.
Dla uczestników spotkania opłatkowego przedstawienie jasełkowe wykonali uczniowie ze szkoły w Godowie, kolędy śpiewał też zespół folklorystyczny „Ballada”.
(jak)