Gwarą o tradycjach
Od kilku lat w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radlinie organizowany jest konkurs gwarowy dla uczniów z powiatu wodzisławskiego. O Śląsku i jego tradycjach opowiadają goście, którzy są zapraszani na tę regionalną imprezę.
W tym roku w programie Dnia Kultury Śląskiej znalazły się spotkania z pisarzami zajmującymi się tematyką regionalną, Markiem Szołtyskiem i Jerzym Buczyńskim.
Jestem absolwentem tej szkoły – mówił Jerzy Buczyński. Po jej ukończeniu pracowałem w kopalni a na penzyi zacząłem pisać opowiadania o tematyce śląskiej w gwarze.
Opowiadał on o „śląskich straszkach” – Skarbniku, utopcach i strzygach, odczytał też humorystyczne fragmenty swoich opowiadań, które wywołały śmiech młodych słuchaczy.
W turnieju gawędziarskim wystapili uczniowie z czterech szkół. Zwycięstwo odniosła Dominika Brzoza z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu, drugie miejsce zajęła jej szkolna koleżanka Anna Nowak a trzecie Beata Knopik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wyróżnienia otrzymali Radosław Parzych z ZSP w Radlinie i Jadwiga Blokesz z ZSP 2 w Rydułtowach. Nagrody wręczył laureatom członek zarządu powiatu Andrzej Kania.
(jak)