Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 51 (255) Data wydania: 14.12.04

Uczciwi w biznesie

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyna Janety otrzymał tytuł „Przedsiębiorstwo Fair Play”. Konkurs został zorganizowany po raz siódmy przez Krajową Izbę Gospodarczą oraz Instytut Badań nad Demokracją i Przedsiębiorstwem Prywatnym.
Tym razem oprócz certyfikatu firma otrzymała również złotą statuetkę. Odebrała ją menedżer zakładu Maria Janneta - wręczenie odbyło się podczas wielkiej gali w sali kongresowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Firma otrzymała certyfikat „Przedsiębiorstwo Fair Play” po raz piąty. Przed przyznaniem tego wyróżnienia organizatorzy dokładnie kontrolowali przedsiębiorstwo z Lubomi. Sprawdzano, czy nie ma zaległości podatkowych oraz w płatnościach na rzecz ZUS-u, pracowników i kontrahentów. Zasięgano opinii o firmie u jej kontrahentów a przedstawicielowi Kra-jowej Izby Gospodarczej trzeba było przedstawić wyniki wszystkich kontroli z ostatnich trzech lat. Wszystko musiało być w porządku.

Tego samego dnia Maria Janeta odebrała dyplom w konkursie „Produkty najwyższej jakości w polskim przemyśle mięsnym”, który jest organizowany od lat przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego. Nagrodzonych zostało pięć wyrobów zakładu Ernestyna Janety: wędzonka chłopska, polędwica królewska, salami, drobiowa sucha i lwowska. Jest to wyróżnienie bardzo cenione w branży.

Zgłaszane do konkursu wędliny są oceniane bardzo wszechstronnie. Najpierw swojej oceny dokonują sensorycy - fachowcy z wyczulonym smakiem. Są to pracownicy Instytutu Przemysłu Mięsnego, przedsiębiorstw wędliniarskich, instytucji konsumenckich oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. A więc są to technolodzy, naukowcy, producenci i konsumenci. Po tej analizie sensorycznej wyroby osiągające najwyższą punktację poddawane są analizie chemicznej. Tylko najlepsze wyroby, które wypadną dobrze w tej ocenie otrzymują certyfikat. Taka analiza trwa nawet trzy tygodnie.

To bardzo wiarygodny konkurs - mówi Marian Smyczek - główny technolog w zakładzie. Sam w poprzednich latach uczestniczyłem w ocenie konkursowych wędlin więc wiem, że jest ona przeprowadzana bardzo rzetelnie. Obecnie zakłady mięsne nastawiają się na jakość, więc dobrych wyrobów jest bardzo dużo. My nie robimy tych wędlin specjalnie na konkurs, pochodzą one z normalnej, codziennej produkcji. Inaczej byłoby to oszukiwaniem samego siebie. Na konkurs posyłamy te wyroby, które zostały już sprawdzone na lokalnym rynku i zyskały dobrą ocenę klientów. Około 80% naszych produktów zostało nagrodzonych w tym konkursie.

(jak)