Warto wiedzieć
Zakłady Przemysłu Cukierniczego Mieszko S.A. z Raciborza istnieją od 1993 r. Od 2002 r. należą do Central European Confectionary Holdings B.V. z siedzibą w Amsterdamie w Holandii. Firma jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych, a jej udział w polskim rynku słodyczy szacowany jest na ponad 3 proc. Zaliczana jest przez to jednych z największych producentów w kraju. W zakładach w Raciborzu oraz Warszawie produkowane są karmelki, wyroby czekoladowe oraz wafle. Absolutnym hitem rynkowym Mieszka są ZoZoLe - cukierki musujące najchętniej jedzone przez młodych Polaków. Ponad 20 % produkcji trafia na eksport do krajów Europy Zachodniej, USA i na Bliski Wschód.
Po pierwszym półroczu 2004 r. Mieszko zanotowało znaczący wzrost sprzedaży. Wyniosła ona 81,66 mln zł, podczas gdy w analogicznym okresie roku poprzedniego było to 71,72 mln zł. Firma wykazała stratę 319 tys. zł, ale wynik ten jest znacznie lepszy niż w okresie I-VI 2003 r., kiedy strata wyniosła ponad 8 mln zł. W tym roku sprzedaż spółki, według prognoz analityków, może wynieść około 180 mln zł.
Pisano o spółce:
Polska Agencja Prasowa 5 sierpnia 2004 r.: „Producent słodyczy Mieszko SA jeszcze w tym roku chce dokonać pierwszego przejęcia firmy z branży. Spółka prowadzi rozmowy o akwizycji z kilkoma podmiotami. Na razie koncentruje się na firmach krajowych, nie wyklucza jednak w przyszłości przejęcia podmiotu zagranicznego. Nie wykluczamy dokonania więcej niż jednej akwizycji. Pierwszej chcielibyśmy dokonać jeszcze w tym roku - poinformował na czwartkowej konferencji prasowej prezes spółki Marek Moczulski. Według Moczulskiego, obecnie ok. 30 % rynku cukierniczego stanowią firmy małe i średnie. Wartość całego rynku prezes szacuje na 4,5-5 mld zł. Konsolidacja w obecnej sytuacji rynkowej jest nieunikniona - dodał.
Gazeta Giełdy Parkiet 20 lipca 2004 r.: Zarząd Mieszka uważa, że spółka jest już gotowa do konsolidacji. Pierwsze przejęcie firmy z branży jest możliwe jeszcze w tym roku. Prowadzimy rozmowy z kilkoma podmiotami, których produkty uzupełniłyby naszą ofertę - mówi prezes Moczulski. Jego zdaniem polski rynek cukierniczy jest nadal rozdrobniony. Około 30 proc. Udział ma blisko 100 małych i średnich firm. W związku ze wzrostem cen surowców niektóre firmy mogą wypaść z rynku. Efekt skali, czyli przychody rzędu co najmniej 300 mln zł, dają szansę na dalszy rozwój - uważa prezes Mieszka.