Fondue i spółka
Prawie wszyscy lubimy przyjmować gości, ale mało która pani domu chwali sobie stanie w kuchni podczas przyjęcia. Jeśli jednak mamy specjalne naczynia, cały wieczór możemy spędzić przy stole razem z przyjaciółmi.
Latem umawiamy się ze znajomymi na grilla w ogrodzie lub pieczenie kiełbasek na ognisku. W zimowy wieczór możemy zorganizować podobne przyjęcie w domu. Wystarczy postawić na środku stołu garnek do fondue czy grill raclette, a wakacyjny klimat gwarantowany! Tego typu urządzenia umożliwiają przygotowanie posiłku dla kilku osób i to bez większego problemu. Przed przyjściem gości trzeba tylko naszykować składniki potraw. Potem, w trakcie wieczoru, przyrządzamy dania na oczach biesiadników i razem z nimi delektujemy się kolacją. W dodatku potrawy będą ciągle ciepłe!
Grill raclette
Przypomina piętrowy podgrzewacz. Składa się z dwóch płyt oraz z czterech, sześciu lub ośmiu patelenek. Każdy nakłada składniki potrawy do własnej patelenki i wsuwa ją między dwie gorące tafle. W niektórych modelach górna płyta raclette służy jednocześnie do grillowania.
Przypomina piętrowy podgrzewacz. Składa się z dwóch płyt oraz z czterech, sześciu lub ośmiu patelenek. Każdy nakłada składniki potrawy do własnej patelenki i wsuwa ją między dwie gorące tafle. W niektórych modelach górna płyta raclette służy jednocześnie do grillowania.
Grill elektryczny
Od ogrodowego różni się m.in. tym, że nie dymi, gdyż nie ma pod nim paleniska z węglem drzewnym. Produkty, które chcemy opiekać, kładziemy na ruszcie albo na płycie pokrytej specjalną powłoką, do której nic nie przywiera. Płyta podgrzewana jest od dołu. Od jej wielkości zależy, ile porcji (mięsa, ryb, warzyw) naraz będziemy mogli przyrządzić. Są też modele, które mają funkcję opiekania. Przypominają one klasyczny, zamykany opiekacz do pieczywa. Grzeją z góry i z dołu lub tylko z jednej, wybranej strony. Pozwala to na równomierne opiekanie. Nadmiar tłuszczu odprowadzany jest do pojemnika lub tacki.
Od ogrodowego różni się m.in. tym, że nie dymi, gdyż nie ma pod nim paleniska z węglem drzewnym. Produkty, które chcemy opiekać, kładziemy na ruszcie albo na płycie pokrytej specjalną powłoką, do której nic nie przywiera. Płyta podgrzewana jest od dołu. Od jej wielkości zależy, ile porcji (mięsa, ryb, warzyw) naraz będziemy mogli przyrządzić. Są też modele, które mają funkcję opiekania. Przypominają one klasyczny, zamykany opiekacz do pieczywa. Grzeją z góry i z dołu lub tylko z jednej, wybranej strony. Pozwala to na równomierne opiekanie. Nadmiar tłuszczu odprowadzany jest do pojemnika lub tacki.
Grill pierrade
Powierzchnia, na której kładziemy produkty wykonana jest z kamienia. Można na niej smażyć lub tylko podgrzewać przygotowane wcześniej potrawy. Tłuszcz nie jest w przypadku tego urządzenia odprowadzany na zewnątrz, ale wnika w płytę.
Powierzchnia, na której kładziemy produkty wykonana jest z kamienia. Można na niej smażyć lub tylko podgrzewać przygotowane wcześniej potrawy. Tłuszcz nie jest w przypadku tego urządzenia odprowadzany na zewnątrz, ale wnika w płytę.
Wok elektryczny
Podobnie jak tradycyjny, wygląda niczym głęboka, stalowa misa o półkolistym dnie, ale stawia się ją na podgrzewaczu, a nie na kuchence. Służy do przyrządzania potraw chińskich, ale specjały innych kuchni też się w nim udają. W woku można gotować, smażyć (także na niewielkiej ilości tłuszczu) oraz dusić. Dzięki wysokim ściankom tłuszcz nie rozchlapuje się na wszystkie strony. W sklepach są modele zintegrowane z fondue.
Naczynie do fondue
Rodzaj garnka z kilkoma (sześcioma, ośmioma) widelcami. Stawia się go na podgrzewaczu lub włącza do prądu. Cała zabawa polega na tym, że biesiadnicy maczają nabite na widelce kawałki bagietki albo mięsa w roztopionym, gorącym serze lub tłuszczu.
Podobnie jak tradycyjny, wygląda niczym głęboka, stalowa misa o półkolistym dnie, ale stawia się ją na podgrzewaczu, a nie na kuchence. Służy do przyrządzania potraw chińskich, ale specjały innych kuchni też się w nim udają. W woku można gotować, smażyć (także na niewielkiej ilości tłuszczu) oraz dusić. Dzięki wysokim ściankom tłuszcz nie rozchlapuje się na wszystkie strony. W sklepach są modele zintegrowane z fondue.
Naczynie do fondue
Rodzaj garnka z kilkoma (sześcioma, ośmioma) widelcami. Stawia się go na podgrzewaczu lub włącza do prądu. Cała zabawa polega na tym, że biesiadnicy maczają nabite na widelce kawałki bagietki albo mięsa w roztopionym, gorącym serze lub tłuszczu.
Małgorzata Nadziejko-Stefanowicz