Święty Mikołaj to starszy pan których wchodzi do komina
W przedszkolu organizowanych jest wiele imprez kulturalnych i biesiad. W dniu św. Mikołaja są spotkania nie tylko z dziećmi uczącymi się w placówce, ale drzwi otwarte są również dla tych wszystkich dzieci, które nie chodzą do rydułtowskiego przedszkola. W tym roku (19 grudnia) przedszkole organizuje jasełka i świąteczny kiermasz. W następnym numerze zagościmy w przedszkolu nr 1 w Wodzisławiu Śl.
Dzieciakom z rydułtowskiej placówki zadaliśmy pytanie:
Kto to taki święty Mikołaj? Oto ich odpowiedzi:
Szymon Butwiłowski
Św. Mikołaj to stary pan, który przyjeżdża sam z dużym workiem prezentów. Ma dużą czerwoną czapkę i dzwoni. Ma taki dzwonek, którym porusza i on wtedy dzwoni. Dzwonek ten jest żółty.
Karolina Weczerek
Św. Mikołaj ma brodę i czerwone ubranie. Daje prezenty pod choinkę. Przyjeżdża na saniach, które ciągną renifery. Musi ich być bardzo dużo aby uciągły te sanie. Do domu wchodzi przez komin. Ja chciałabym dostać od Mikołaja gadającą papugę i lwa, który broniłby nasz dom.
Michał Karwot
To starszy dziadek, który przychodzi z prezentami. Ja chciałbym dostać od Mikołaja takiego walczącego robota i rower górski.
Magda Górecka
Mikołaj przyjeżdża z mroźnej krainy. Przyjeżdża na saniach, które ciągną brązowe renifery. Ja chciałabym dostać lalkę Barbie i nowe meble dla niej.
Arek Łasocha
On ma dużo prezentów, ma renifery i czerwone ubranie. Jeździ na saniach po gwiazdach. Ja chciałbym dostać od Mikołaja potwora wtedy bym straszył koleżanki i kolegów.
Artur Nowak
Mikołaj przynosi prezenty, jest młody i ma siwą brodę i jeszcze ma czerwoną czapkę z bąbelkiem. Pomaga mu diabełek rozwozić prezenty. Ja bym chciał dostać auto na pilota.