Przyjemność to miłość
Niestety, ze względu na niż demograficzny i powstanie gimnazjów, liczbę przedszkolaków ograniczono. Jak mówi dyrektor PP nr 4, Czesława Socha, w kształceniu przedszkolaków, oprócz zajęć cyklicznych - w tym lekcji języka angielskiego, ważne jest prezentowanie umiejętności podopiecznych na zewnątrz. W tym celu od kilku już lat organizowany jest tutaj Miejski Przegląd Widowisk Jasełkowych. Ponadto grupa miejscowych przedszkolaków odnosi spore sukcesy w Przeglądzie Teatralnym, odbywającym się co roku w Miejskim Ośrodku Kultury „Centrum”. Nieustannie prowadzone są również zajęcia integracyjne z udziałem rodziców i mieszkańców dzielnicy. Chodzi m.in. o „Dzień seniora” oraz spotkania z osobami samotnymi. Oprócz pani dyrektor, która jednocześnie kieruje miejscową podstawówką, pracuje tutaj wychowawczyni - Beata Jończyk, natomiast społeczną funkcję wicedyrektora placówki pełni Krystyna Mazur. Już za tydzień odwiedzimy Przedszkole Publiczne nr 7 im. Jana Brzechwy w Rydułtowach.
(raj)
„Przyjemność - co to takiego?” O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy miejscowych przedszkolaków
Natalia Hajok
Przyjemna jest dla mnie zima, bo lubię lepić bałwana. Już się nie mogę doczekać. Lubię też zupę mleczną i przyjemna też jest zabawa, tylko, że mój brat nie chce się ze mną bawić bo chodzi do szkoły, a siostra, która gra na skrzypcach chodzi do gimnazjum i nie ma czasu się ze mną bawić.
Dawid Tarutin
Przyjemność to miłość, to, że się kocha. Jak się ma dach nad sobą to jest przyjemnie i też jak idę na dwór się pobawić. Najlepsze są wakacje.
Justyna Filas
Wiosna jest fajna bo mogę wszystkie moje zabawki wynieść na dwór - to jest przyjemne. Jeszcze lubię sobie poleżeć, bo jestem mały śpioch.
Szymon Pośpiech
Przyjemność to jest jak się lubimy i się bawimy na zgodę. Książki lubię kolorować i mam przyjemność. Jak mnie pani pochwali to też i jak jest ładna pogoda.
Wiktoria Mazurek
Jak jestem na podwórku i są koleżanki to jest przyjemnie. Zawsze się bawimy. Lubię się też uczyć. Mój pajacyk jest przyjemny.
Paweł Tatarczyk
Przyjemnie jest jak gram z tatą w różne gry i bawię się klockami z kolegami. Lubię też jeździć na rowerze. Sport jest przyjemny i lato i jesień i wiosna.