Huba-gigant
Ogromną hubę znalazł w Beskidach mieszkaniec Radlina Edward Żukiewicz. Ten grzyb po wysuszeniu wzbogaci jego kolekcję różnych przyrodniczych okazów. Radlinianin zbiera podczas swoich wędrówek korzenie i muszle, z których wykonuje potem ciekawe ozdoby.
Huba ma 85 cm długości, 65 cm szerokości i 15 cm grubości a waży 10 kg. Jaki jest wiek tego potężnego grzyba oszacuje znajomy botanik. Wielka huba została znaleziona na górze Bielawce koło Szczyrku.Zbierałem tam jeżyny, gdy zobaczyłem tego potężnego grzyba - opowiada Edward Żukiewicz. Huba rosła na dużym ściętym pniu, pół metra od ziemi. Była zarośnięta mchem i prawie niewidoczna. Ludzie mogli nawet chodzić po tym grzybie, rósł tuż przy ścieżce. Z góry był praktycznie niewidoczny - zobaczyłem go od spodu. Ten okaz ma dla mnie wielką wartość, podczas swoich wyjazdów zbieram różne korzenie i muszle. Podczas jednego z wyjazdów do Chorwacji znalazłem korzeń, który wyrzuciło morze. Botanik obliczył, że ma on 170 lat. Pasjonuję się tym, z zebranych korzeni i muszli wykonuję potem różne przedmioty ozdobne.
W swojej kolekcji Edward Żukiewicz ma ozdoby sklejone z różnych rodzajów muszli. Znalazł je w morzu podczas wyjazdów do Bułgarii, Chorwacji, Grecji i Włoch. Z korzeni również wykonuje ciekawe kompozycje. Wielka huba będzie jedynym tego rodzaju okazem w jego kolekcji.
(jak)