Słodki egzamin
Egzamin przeprowadzono w ramach wojewódzkiej sesji egzaminacyjnej dla uczniów Katowickiej Izby Rzemieślniczej Małej i Średniej Przedsiębiorczości. Pierwsza, praktyczna, część odbyła się nieco wcześniej, a produkty wykonane przez uczniów oceniane były w miejscu ich powstawania, czyli w poszczególnych zakładach cukierniczych czy piekarniach. Torty, ciasta, chleby chałki i inne przysmaki pojawiły się również 5 sierpnia w wodzisławskim hotelu „Amadeus” na egzaminie teoretycznym.
Podeszło do niego 35 cukierników i dwa razy tylu piekarzy, nie tylko z terenu naszego powiatu, ale również z Jastrzębia i Rybnika. Tytuł rzemieślniczy, który ci uczniowie otrzymają, jest wydawany poza tymi przyznawanymi przez kuratoria oświaty. Komisja jest złożona z rzemieślników, którzy uzyskali do niej nominacje. Otrzymują je co cztery lata. Egzaminatorzy przybyli z całego Śląska, m.in. z Pszczyny, Żor, Katowic, Chorzowa, no i oczywiście z Wodzisławia. Niemalże każde większe miasto z województwa śląskiego ma tutaj swojego przedstawiciela. W mojej ocenie poziom wykonywanych prac jest, z roku na rok, coraz wyższy - wyjaśnia Jerzy Waltar, starszy Cechu Rzemieślników i Innych Przedsiębiorców w Wodzisławiu Śl.
Rafał Jabłoński