Złapane chwile
Z fotografią jest związany od wczesnych lat młodzieńczych, na swych zdjęciach uwiecznia ludzi, ulotne chwile, ciekawe miejsca. Chodzę na spacery i fotografuję, jestem fotoamatorem - tak mówi o sobie. Tematem moich prac są góry, sport, reportaż i miasto Jastrzębie Zdrój, w którym mieszkam od 28 lat. Dokumentuję jego rozbudowę, nie zapominając o mieszkańcach. Wcześniej mieszkałem w Cieszynie, a tamtejszym zabytkom poświęcałem wiele chwil i klatek w aparacie. Swoje prace prezentował już na ponad 150 wystawach krajowych oraz na międzynarodowych konkursach fotograficznych. Zdobył na nich wiele nagród i wyróżnień, m.in.: Odznaka Zasłużonego Działacza Kultury, Brązowa Odznaka nadaną przez Federację Amatorskich Stowarzyszeń Fotograficznych w Polsce, Medal 150-lecia Fotografii, a w 1999 r. otrzymał tytuł artysty(AFIAP) Międzynarodowej Federacji Sztuki Fotograficznej.
W 1974 r. S. Sputo założył Jastrzębski Klub Fotograficzny „Niezależni", którego do dziś jest członkiem, należy także do Krakowskiego Towarzystwa Fotograficznego. W jego dorobku są ponadto publikacje takie jak: kalendarze, foldery, katalogi.
Wystawa w pszowskiej bibliotece, to jedynie skromny wycinek bogatej twórczości autora. W gablotach znalazły się zdjęcia dokumentujące rozwój Jastrzębia Zdroju oraz życie jego mieszkańców, zdjęcia pamiątkowe z wizyty w Paryżu oraz kilka innych fotografii.
B.P.