Radna Nowacka: brakuje nam wieloletniej polityki oświatowej
Była wiceprezydent Raciborza Ludmiła Nowacka odpowiedzialna wówczas za oświatę ubolewa, że Miasto nie ma od dwóch lat aktualnej polityki oświatowej.
– Ona swego czasu była przeważnie na pięć lat. Taka polityka dawałaby rodzicom, kadrze pedagogicznej takie poczucie bezpieczeństwa, że mojej szkoły nikt nie zamyka. Myślę, że to jest bardzo ważny komunikat dla środowiska, jaką strategię tworzymy i jaką strukturę planujemy. Warto o tym pamiętać, bo są terminy i te terminy niestety w oświacie są bardzo ważne, a jakby nie każdy ma tego świadomość – przekazała na forum rady miasta Ludmiła Nowacka. Poparła ją radna Julia Parzonka. Wskazała na duży spadek dzieci w przedszkolu. – Pokazuje to, w jakiej sytuacji są nasze przedszkola, szkoły i nasze żłobki. Chciałam się więc przychylić do tego, o czym mówiła radna Ludmiła Nowacka. Strategia oświaty jest nam bardzo potrzebna – podkreśliła Parzonka.
Przewodniczący rady Mirosław Lenk przekazał, że zwołana będzie specjalna sesja oświatowa. – Wtedy rzeczywiście wrócimy sobie do pełnych analiz tego systemu i potrzeb zmian – zadeklarował.
(red)