Wojciech Gdesz nowym zastępcą burmistrza w Kuźni Raciborskiej
Znany nauczyciel Szkoły Podstawowej im. J. Wawrzynka w Kuźni Raciborskiej oraz Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Kuźni Raciborskiej – Wojciech Gdesz, zostanie wkrótce nowym wiceburmistrzem Kuźni Raciborskiej, zajmując stanowisko po Sylwii Brzezickiej-Tesarczyk.
Burmistrz Macha o nowym wiceburmistrzu: to człowiek czynu
– Miło mi poinformować, iż do grona pracowników Urzędu Miejskiego w Kuźni Raciborskiej w niedługim czasie dołączy Wojciech Gdesz, który przyjął moją propozycję pracy na stanowisku zastępcy burmistrza. Przejmie obowiązki po pani Sylwii Brzezickiej-Tesarczyk, która funkcję zastępcy sprawowała od 2018 roku – poinformował burmistrz Paweł Macha w urzędowych mediach społecznościowych.
– Cieszę się, że złożona propozycja objęcia tej funkcji spotkała się z aprobatą, gdyż pan Wojciech to człowiek czynu, któremu dobro Małej Ojczyzny od zawsze leży na sercu. Jest wybitnym organizatorem życia społecznego, wspierającym również środowiska, z którymi współpracuję. Kierując się bogatym dorobkiem zawodowym Pana Wojciecha jestem przekonany, że nasza współpraca będzie dobrym czasem dla gminy Kuźnia Raciborska i Jego Mieszkańców – podkreśla Paweł Macha.
Kim jest Wojciech Gdesz?
Wojciech Gdesz ma 46 lat. To nauczyciel i wychowawca z 25-letnim stażem pracy. Absolwent Uniwersytetu Opolskiego, Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie oraz Wyższej Szkoły Humanistyczno-Ekonomicznej w Brzegu. Pracuje jako nauczyciel w Szkole Podstawowej im. J. Wawrzynka w Kuźni Raciborskiej i w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w Kuźni Raciborskiej.
Jest koordynatorem oraz współpracownikiem ZS Odry, Urzędu Miasta Odry w Republice Czeskiej, Euroregionu Silesia – Stowarzyszenia Gmin Dorzecza Górnej Odry. W obrębie współpracy transgranicznej oraz szeroko pojętej edukacji historycznej realizował wiele projektów z zakresu edukacji, sportu oraz turystyki. Jest wieloletnim koordynatorem akcji Movember – profilaktyki i leczenia męskich nowotworów.
Jest też współautorem dwujęzycznej publikacji „Mozaika kultur”, prezentującej znaczące dla czesko-polskiego pogranicza miejsca, postaci i wydarzenia oraz autorem licznych publikacji poświęconych turystyce, historii regionu oraz współpracy transgranicznej. Jest instruktorem turystyki kwalifikowanej o specjalnościach: turystyka rowerowa, turystyka piesza górska oraz turystyka kajakowa.
Uhonorowany został Wyróżnieniem Burmistrza Miasta Sucha Beskidzka za odnalezienie i przekazanie XIX-wiecznych fotografii z Biblioteki Branickich. Wyróżniony Odznaką ,,Przyjaciel Dziecka”. Za osiągnięcia w pracy dydaktycznej i wychowawczej wyróżniony Nagrodami Dyrektora Szkoły, Burmistrza i Śląskiego Kuratora Oświaty. Jego pasją jest turystyka rowerowa, retoryka oraz literatura czeska. Jest żonaty, ma 7-letnią córkę.
Wyczerpana współpraca
Przypomnijmy, że dotychczasowa wiceburmistrz Sylwia Brzezicka-Tesarczyk 30 stycznia złożyła rezygnację. – Wyczerpała się możliwość współpracy z panem burmistrzem – komentowała w rozmowie z Nowinami Sylwia Brzezicka-Tesarczyk. – Mam nadzieję, że dotychczasowa praca zostanie doceniona, zarówno przez mieszkańców, jak i dyrektorów placówek oświatowych oraz jednostek organizacyjnych, bo gros tych jednostek mam pod swoją opieką – dodała. Pani wiceburmistrz, dopytywana, czy jej decyzja podyktowana jest konkurencyjną ofertą pracy, odpowiedziała, że nie.
(ska, mad)