W skrócie
W skrócie.
Dochody Miasta: Żwirownia za 5 milionów
– Jestem gotowy rozpocząć tę sprzedaż – mówi Dariusz Polowy na temat rozległych terenów z akwenami wodnymi na Ostrogu. Do budżetu na 2023 rok chciał wpisać potencjalny dochód ze sprzedaży tej nieruchomości w kwocie 5 mln zł. Ponieważ ten zamiar widniał w autopoprawce do planu wydatków na nowy rok, to nie wiadomo czy znajdzie się w nim ostatecznie. Sesję budżetową radni przesunęli na styczeń i chcą wprowadzić nowe zadania. – Może być inna autopoprawka, mogą wystąpić nieprzewidziane dotąd okoliczności – zaznacza Polowy.
Rozrywka: Zimowe ogródki kontra lodowisko
Przedsiębiorcy z rynku są niezadowoleni, że musieli oddać miejsce dotąd zajmowane przez zimowe ogródki pod tymczasową ślizgawkę. Podawane są przykłady Rybnika, gdzie taka gastronomia działa. Prezydent Polowy tłumaczył mediom na konferencji prasowej z 29 grudnia, że ogródki mają pozwolenie na działalność na rynku od wiosny do jesieni. Zapowiedział jednak, że w przyszłym sezonie zimowym postara się znaleźć takie rozwiązanie, aby zadowolić zarówno restauratorów, jak i fanów ślizgania. Zimą 2023 roku mają działać zarówno nowy Piastor jak rynkowe lodowisko w okresie od jarmarku do Święta Trzech Króli.
Bilbordy: Podziękowania za życzenia
Z czego wynika chęć prezentowania się Dariusza Polowego na bilbordach – ostatnio z dworcem PKP, spotkaniami dzielnicowymi i życzeniami świątecznymi. – Czy to jakaś taktyka marketingowa? Sposób na informowanie mieszkańców? Bo to ewenement w skali kraju – mówiono na grudniowej sesji posesyjnej. – Jak składam komuś życzenia, to stawiam na jednoznaczną identyfikację, kto je przekazuje. Według mojej wiedzy spotkało się to z przyjemnym odbiorem. Powiat wziął przykład z moich działań, widać, że przestajemy być anonimowi w przestrzeni publicznej. Na rynku mieszkańcy mnie pozdrawiają i dziękują za życzenia – tłumaczył prezydent. Dodał, że nie przewiduje wspólnych życzeń z szefem rady miasta czy radnymi. – W Powiecie też składa je zarząd, a nie członkowie rady – zaznaczył.