Seniorzy z Nędzy dowiedzieli się jak zrobić domowy ser i masło
W sobotę 17 września w Gminnym Centrum Kultury w Nędzy odbyły się warsztaty serowarskie w ramach projektu „Przy wspólnym stole”. Wzięli w nich udział słuchacze miejscowego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
Warsztaty serowarskie i ubijanie masła to elementy projektu „Przy wspólnym stole”, w którym udział bierze UTW z Nędzy. Autorami projektu, realizowanego ze wsparciem Gminnego Centrum Kultury są: Eleonora Czekała oraz Adam Grzybowski.
Ser typu włoskiego
Na spotkaniu seniorzy dowiedzieli się, jak własnoręcznie zrobić domowy ser i masło, oraz jak produkować zdrową i ekologiczną żywność. Zajęcia poprowadził Romuald Pala wraz z żoną. Pan Romuald w trakcie zajęć zajął się produkcją sera, a jego żona pokazała jak poprawnie ubić masło.
– Zajęcia mają na celu pokazanie tradycyjnych technik wytwarzania sera i masła – tłumaczyła Edyta Pala, wyjaśniając, że seniorzy dowiadują się, jak robiony jest ser typu włoskiego – podpuszczkowy, czyli z dodanym jogurtem. – Aby wytworzyć produkt, musimy mieć mleko prosto od krowy, czyli nie z kartonu, a od gospodarza. Następnie dodawany jest jogurt naturalny. Trzeba mleko zakwasić. Później dodawana jest podpuszczka. W końcowym etapie przepuszcza się ser przez sita, a później prasuje. Do takiego serka można dodać zioła, troszkę soli. Według własnego uznania – mówiła asystentka prowadzącego.
Seniorzy się nie nudzą
Seniorzy z Nędzy nawet w wakacje realizowali swoje projekty. Jeden z nich, pod nazwą „Organizacja i zarządzanie”, zaczął się w lipcu, a organizowała go Politechnika Śląska w Zabrzu. Aktualnie realizowany przez UTW z Nędzy jest wspomniany już projekt „Przy wspólnym stole”, a ostatnie warsztaty były jego częścią. Trzecim projektem realizowanym w ostatnim czasie przez studentów z Nędzy jest wrześniowy projekt pt. Animator senior inicjatyw obywatelskich.
(roki)