Święty-Ersetic została ambasadorką
Dziesięć tysięcy dzieci weźmie udział w zawodach z cyklu „Lekkoatletyczne Nadzieje Olimpijskie”. Odbędą się we wszystkich województwach, a całość zwieńczy finał w stolicy. Ambasadorką cyklu została Justyna Święty-Ersetic.
– Mam nadzieję, że dzięki temu projektowi pojawi się wielu naszych następców. Zawsze mówię, że też zaczynałam od zawodów szkolnych i wcale nie wskoczyłam od razu na wysoki poziom. Kiedyś cieszyło mnie wygranie mistrzostwa Śląska, później makroregionu, a ambicje rosły. Dziś jestem mistrzynią olimpijską i mam nadzieję, że zachęcę dzieciaki do uprawiania lekkiej atletyki – zachęca Justyna Święty-Ersetic, multimedalista olimpijska i aktualna wicemistrzyni Europy w sztafecie 4x400 m.
W zawodach wezmą udział dzieci w wieku dziesięciu i jedenastu lat. – Polska lekkoatletyka jest w cudownym momencie, bo w ostatnich latach notowaliśmy wielkie sukcesy i mamy gwiazdy, które młodzi ludzie mogą podziwiać i naśladować – mówi Tomasz Majewski, wiceprezes Polskiego Związku Lekkiej Atletyki.
Cykl imprez rozpocznie się 7 września zawodami w Wieliczce koło Krakowa.
(r)