Gamoń gotował na zamku
Łukasz Szymon Gamoń to pasjonat kulinarny propagujący kuchnię śląską, nowoczesną oraz swoją autorską. Zawitał 8 sierpnia na Zamek Piastowski w Raciborzu.
Swoje doświadczenie zdobywa od 20 lat w restauracjach Górnego Śląska i Podbeskidzia. Znany jest z gotowania na antenie TVS. Prowadzi tam autorski program pt. „Gamoń w Kuchni”.
Ekipa telewizyjna TVS odwiedziła raciborski zamek, aby nagrać odcinek tego kulinarnego show.
Wspólne gotowanie ze znanym kucharzem, odbyło się w plenerze, na dziedzińcu zamkowym.
W programie, oprócz smaków i receptur, które Łukasz Szymon Gamoń przygotował wspólnie z dyrektor Zamku Piastowskiego – Krystyną Niklewicz, zaprezentowano historię tutejszego obiektu. Nad wątkami historycznymi, pojawiającymi się w programie, związanymi z dawną piastowską siedzibą, opiekę merytoryczną sprawował Grzegorz Nowak.
(red)