Kołocz z Tworkowa, kruche ciasteczka z Zabełkowa oraz dzikie przysmaki z Rud nagrodzone w konkursie Śląskie Smaki
Gospodynie z Tworkowa wygrały w kategorii potraw regionalnych. Ich koleżanki z Zabełkowa zajęły II miejsce w kategorii potraw inspirowanych tradycją. Wśród laureatów Śląskich Smaków znalazła się również Fundacja Stare Opactwo w Rudach oraz firma Las Huberta z Rud.
Oto laureaci konkursu kulinarnego XV Festiwalu Śląskie Smaki
Kategoria „potrawa regionalna”:
1. KGW Tworków – kołocz śląski z serem
2. Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – żebroczka ze szpyrkami i placki pieczone na blasze ze szpyrkami
3. Restauracja Riva – Prażonki jurajskie
Kategoria „potrawa/produkt inspirowany tradycją”:
1. Słodka Manufaktura Leona – czekolady
2. KGW Zabełków – mix ciasteczek kruchuch
3. Fundacja Stare Opactwo w Rudach – Dziki żur
Kategoria „produkt lokalny”:
1. Las Huberta – wędliny z dzika
2. Zagroda na pograniczu – sery kozie
3. Miód Bee Made – Krzysztof Widuch – miód rzepakowy.
Dodatkowe 3 nagrody (vouchery) w każdej z kategorii wręczył: MUNU – system gastronomiczny POS. Nagrodą była aplikacja sprzedażowa POS wraz z zintegrowanym, własnym sklepem internetowym do zamówień online – bezpłatnie na 1 rok.
• kategoria „potrawa regionalna” – Restauracja Riva – prażonki jurajskie
• kategoria potrawa/produkt inspirowany tradycją – Fundacja Stare Opactwo w Rudach – dziki żur
• kategoria produkt lokalny – Jurajski Koziołek – sery kozie.
(ż)