Pomysły na siebie
Wojciech Żołneczko, dziennikarz „Nowin Raciborskich” oraz portalu nowiny.pl
W aktualnym wydaniu „Czasu na zawodowców” przeczytacie Państwo o konkursie kulinarnym „Walentynkowe inspiracje” - jedynym takim w Raciborzu, adresowanym do uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Przygotowując relację z tego wydarzenia obserwowałem uwijających się w kuchni młodych ludzi oraz doglądających ich pracę profesjonalistów. Ci ostatni z uznaniem kiwali głowami, smakując wykwintnych potraw. Widziałem w tym gotowaniu wiele uśmiechu, rywalizacji i - przede wszystkim - pasji. Byłem przekonany, że młodzi kucharze mający takie pomysły na dania, przygotowujący je tak sprawnie, zamierzają związać swoją przyszłość właśnie z branżą gastronomiczną. Zaskoczyło mnie, gdy w rozmowie z finałową szóstką potwierdziła to tylko jedna para uczestników konkursu. Tym niemniej zaimponowali mi swoją dojrzałością - nie dość, że mają pomysł na siebie, to już zaczęli go realizować. Choć w młodym wieku, już teraz pracują w jednej z najlepszych restauracji w Raciborzu. Mają to, czego wielu młodym ludziom brakuje - konkretny plan i dość chęci, aby wcielać go w życie. Takiego podejścia życzę naszej młodzieży - zarówno tej starszej, która już uczęszcza do szkół ponadgimnazjalnych, jak i tej młodszej, która wybór szkoły ma dopiero przed sobą.