Co z tym zrobimy? Fita pyta radnych o krwiodawstwo
Radny zainteresował się losem RCKiK. Z odpowiedzi jaką dostał z ministerstwa wywnioskował, że wszystko w sprawie już ustalono, na niekorzyść Raciborza. Zwrócił się do radnych z zapytaniem o ich reakcję na działania resortu zdrowia.
Michał Fita jako pierwszy z radnych miejskich włączył się w zainteresowanie przyszłością RCKiK. Dotąd interweniowali posłowie PO i PiS oraz wicewojewoda Gabriela Lenartowicz. Odpowiedź z ministerstwa jaką otrzymał radny zawiera argumenty za połączeniem centrów z Raciborza i Katowic. Anna Łukasik z MZ podaje wiele szczegółów ale zaznacza, że to wciąż kwestia rozważana. M. Fita odebrał wyjaśnienia z Warszawy jako realny scenariusz dla RCKiK.
– Widzę, że chętnych do ogrzania się przy tym ognisku nie brakuje – komentuje list Michała Fity do radnych przewodniczący Henryk Mainusz, który podejrzewa autora listu o pociąg do robienia kariery politycznej. Zdaniem Mainusza w liście z ministerstwa nie ma nic nowego ponad to, z czym zapoznała samorządowców dyrektor Agnieszka Wiklińska podczas Dnia Otwartego. – Byli tam prezydenci trzech miast, byłem też ja. Kto chciał przyszedł. Przygotowano plan naprawczy i przesłano do Warszawy, zaczekajmy jak odniesie się do niego Ministerstwo Zdrowia – uważa szef rady.
Przewodniczący komisji branżowej zajmującej się zdrowiem w mieście nie chce komentować sprawy. – List przeczytałem. Przedstawia fakty powszechnie znane – przyznaje Paweł Rycka. Zapewnia, że tematem RCKiK zajmuje się od dłuższego czasu ale jego sposób sprawowania mandatu radnego to „działanie, a nie gadanie”.
Zasięgamy języka również u radnego Piotra Klimy, którzy zawsze dąży do konsultowania ważnych spraw dla Raciborza z możliwie szerokim gronem zainteresowanych (np. w sprawie likwidacji mleczarni). – Tym razem nie wiem czy takie spotkanie nie zaszkodziłoby sprawie. Dałoby tylko pretekst by obarczyć radę czy mnie osobiście winą za ewentualne niepowodzenie, bo samorządowiec wtrącił się w coś co próbowano załatwiać na wyższym szczeblu – zaznacza P. Klima.
Radny Klima jest za tym aby sprowadzić na wrześniową sesję dyrektora RCKiK Agnieszkę Wiklińską. Zapoznałaby radnych z bieżącą sytuacją w sprawie przyszłości krwiodawstwa. Według niego ciekawe byłoby też zaproszenie na raciborską sesję przedstawiciela RCKiK w Katowicach by przedstawił argumenty nt. połączenia placówek.
(ma.w)