Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 1 (972) Data wydania: 04.01.11

Moczka sposobem na turystów

27 grudnia w lokalu Koniec Świata odbył się II Raciborski Konkurs Na Najlepszą Moczkę i Kutię. Do rywalizacji zgłosiło się 20 uczestników. Jury przy akompaniamencie kolęd i występie kolędników smakowało i oceniało przygotowane dania.
To już druga edycja konkursu. Tym razem pomysłodawcę konkursu, Dawida Wacławczyka, wsparli inni restauratorzy, koła gospodyń wiejskich, Śląski Uniwersytet III Wieku oraz władze miasta Racibórz. W Jury zasiedli Krystyna Lamczyk (KGW Tworków), Bartłomiej Adamski (restauracja Mam Catering), Tomasz Czerwiński (Hotel Polonia), Elżbieta Wondaukowska (ŚUTW), Tadeusz Bylica (Fundacja Ekoland) oraz Tomasz Latoń (restauracja Poza Czasem).
 
Do konkursu zgłoszono 16 moczek i 4 kutie. Potrawy powstawały m.in w Rybniku oraz w raciborskich sołectwach, przez co druga edycja konkursu miała charakter regionalny. Oceniający podczas oceniania nie wiedzieli kto jest odpowiedzialny za poszczególne moczki i kutie.
 
– Konkurs jest częścią próby rozwoju turystycznego Raciborza. W wielu miastach spotykam się z różnymi przysmakami regionalnymi lecz trudno je znaleźć w restauracjach – mówił Dawid Wacławczyk. Wychodząc temu naprzeciw właściciele raciborskich restauracji, które przyłączyły się do konkursu, postanowili, że do święta Trzech Króli moczka będzie dostępna w ich menu.
 
Czas oczekiwania na wyniki konkursu wypełniły występy kolędników z Teatru Tetraedr pod przewodnictwem Anny Jegerskiej i Grażyny Tabor oraz raciborskich muzyków: Bogdana Bartnickiego, Sebastiana Mielnika i Jana Kucznierza.
 
W regulaminie konkursu zaznaczono, że oceniane będą smak, zapach i estetyka potrawy. Niestety, jedna z moczek została dostarczona już „zgerowana”, jak określili jej stan jurorzy. Nie zdradzono kto jest autorem tego dania, niemniej jednak jury podejrzewało, że gdyby nie nieświeży smak potrawa trafiłaby do czołówki.
 
Wyniki konkursu na moczkę:
1 miejsce: Martyna Lamczyk (KGW Tworków)
2 miejsce: Kucharze Przystanku Kulturalnego Koniec Świata
3 miejsce: Agnieszka Tomaszowska (KGW Bieńkowice)
 
Wyniki konkursu na kutię:
1 miejsce: Anna Kobylnik (Chwałowice)
 
Wyróżnienia: Sebastian Mielnik, Marek Rojczyk, Ruta Piechaczek
 
(woj)