Czytając promowali
Bibliotekarki z Raciborza poprosiły kilka znanych w mieście osób, by wzięły udział w akcji Cała Polska Czyta Dzieciom”. Po książki dla najmłodszych sięgnęli: polityk, kulturalnik i oświatowcy. Piotr Klima wyznał publicznie jak bardzo bywał roztargniony w dzieciństwie.
Raciborska filia Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Rybniku oraz Gimnazjum nr 5 i nauczyciele bibliotekarze Szkoły Podstawowej nr 13 i 15 zaprosili 12 maja do głośnego czytania: Dariusza Malinowskiego dyrektora Gimnazjum nr 5, Kornelię Lach dyrektora Zespołu Szkół w Krzanowicach, Adama Kapiasa wicedyrektora Regionalnego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli i Informacji. Pedagogicznej WOM w Rybniku, Piotra Klimę radnego miejskiego, prezesa Śląskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku, Bogusławę Małek dyrektora Szkoły Podstawowej nr 13, Kamilę Kubiak wicedyrektora Szkoły Podstawowej Nr 15 i Marka Rapnickiego z Raciborskiego Centrum Kultury
Panie czytały wiersze (m.in. Tuwima i Brzechwy), a panowie fragmenty książek dla dzieci. Słuchali ich uczniowie III i IV klasy z SP 13 i SP 15. Imprezę promującą czytelnictwo zakończył występ podopiecznych Agnieszki Busuleanu z Młodzieżowego Domu Kultury. Dziewczęta zaśpiewały pięć piosenek.
Piotr Klima podzielił się ze słuchaczami wspomnieniem z lat dzieciństwa. Tak jak one uczył się w SP 13. – Kiedyś się tak zamyśliłem, że zamiast pójść do śmietnika z koszem, o co poprosiła mnie mama, zawędrowałem z tymi śmieciami do klasy – śmiał się aptekarz.
– Chcieliśmy tą akcją m.in. przypomnieć o Bibliotece Pedagogicznej. Nasza raciborska filia znajduje się w strukturach Regionalnego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli i Informacji Pedagogicznej WOM w Rybniku. Współpracuje z bibliotekami szkolnymi od wielu lat na różnych polach. Spotykamy się kilka razy w roku w celu integracji środowiska bibliotekarzy szkolnych – powiedziała Agata Śliwicka szef „komitetu organizacyjnego” akcji w G5, kierownik raciborskiej filii. Pomagały jej bibliotekarki: Grażyna Chudy z biblioteki Gimnazjum nr 5, Janina Kalwala (SP 13) i Aleksandra Stępień (SP 15).
(ma.w)