Rekord ustanowiony, lato pożegnane
W sobotę, 19 września, od samego rana przybyli na plac Długosza mogli przyglądać się nietypowemu przedsięwzięciu. Na wielkiej patelni smażono a w wielkim kotle warzono potrawę składającą się z 120 kg mięsa wołowego i wieprzowego, 80 kg włoszczyzny, 120 kg ziemniaków, 80 kg fasoli suszonej i konserwowej, 40 kg papryki suszonej i świeżej, 5 kg wegety, 5 litrów maggi, kilograma pieprzu, kilograma papryki, 500 g majeranku i 15 litrów śmietany i przecieru pomidorowego. Zadania podjął się Polski Teatr Kulinarny, a raciborzanie nie zawiedli i bez problemów poradzili sobie ze zjedzeniem przygotowanego dania.
– Ostateczna ilość potrawy sporządzonej w Raciborzu to 2200 litrów i właśnie taki wynk zanotowany zostanie w księdze polskich rekordów – mówił Dionizy Zejer. Z rozdaniem ponad 6 tys. porcji nie było żadnego problemu. – W ciągu pół godziny poszło 1000 procji. Ludzie chyba od czwartku nie jedli – żartowali sporządzający potrawę.
Na imprezie żegnającej lato nie mogło też zabraknąć atrakcji muzycznych. Gwiazdą sobotniego wieczoru było Blue Cafe, a wcześniej na scenie na placu Długosza zaśpiewali: Zuzana z zespołem, raciborskie grupy Atlantyda i Perspektywa oraz wokalistki, które dostały się do finału konkursu „Twoja Szansa, Twój Sukces”. Gwarowe opowieści m.in. o eintopfie serwował Krzysztof Gromotka. Uwieńczeniem dnia, w którym w Raciborzu pożegnaliśmy lato, było wypuszczenie Latających Lampionów, a atrakcją dodatkową całego dnia była ciuchcia, którą oblegali szczególnie najmłodsi.
(JaGA)