Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 9 (775) Data wydania: 27.02.07

Zielona lepsza od czarnej

Zielona herbata ma wyjątkowe właściwości. W zimne przedwiosenne dni dobrze jest rozgrzać się filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy.

Dostępność na rynku różnorodnych herbat i kaw jest wyjątkowo duża. Leszek Boczoń, właściciel herbaciarni w Raciborzu oferuje około 150 gatunków z większości krajów świata, gdzie rosną, a więc: Chin, Indii, Sri Lanki, Afryki, Brazylii, Paragwaju, Japonii, Nepalu i Wietnamu. Dzielą się na: czarne, zielone, pu-ehr, rooibos, yerba mate i owocowe.

Na śniadanie proponuje herbatę czarną ze względu na jej smak, a ponadto dlatego, że znakomicie pobudza, dodaje energii. Można ją pić z dodatkiem mleka, cukru czy cytryny. Do południa, po spożyciu drugiego śniadania, osobom mającym problemy z nadwagą lub nadwyżką cholesterolu zaleca herbatę pu-erh.

Po obiedzie dobrze jest napić się zielonej herbaty, ale bez cukru. Cukier zdecydowanie psuje smak. Bardzo dużo ludzi zraża się do jej picia ze względu na nieumiejętność zaparzania. Tymczasem cieszy się ona uznaniem z powodu swoich właściwości oczyszczania z toksyn i wzmacniających system immunologiczny, by zwalczał bakterie, wirusy i grzyby. Mimo, że Chińczycy pili zieloną herbatę przez tysiące lat, naukowcy dopiero teraz zaczynają rozumieć jakie unikalne właściwości ona posiada.

Wieczorem najlepiej będzie nam służyć herbata rooibos, bezteinowa, przeciwalergiczna i uspokajająca, świetnie nadająca się do picia przed snem. Pamiętajmy, że większość herbat można zaparzać dwa, niektóre nawet trzy razy.

Można skosztować też mieszanek herbat ziołowych: na świeży oddech, dobry sen, płaski brzuch, dobre trawienie, przeciwgrypowych, na obniżenie cholesterolu, z afrodyzjakami.

– Kawa powinna być dobrej jakości. Należy zwracać uwagę na jej jak najniższą kwasowość. W miarę możliwości należy kupować w ziarnach i samemu mielić ręcznym młynkiem tuż przed zaparzeniem – mówi Leszek Boczoń. Są kawy palone z dodatkiem whisky, cynamonu, wanilii, toffi, adwocata, a więc każdy znajdzie smak najlepiej mu odpowiadający.

Leszek Boczoń - Umiejętność odpowiedniego zaparzania herbaty decyduje o jej smaku i właściwościach.

Sposoby parzenia herbaty:

  • Czarna: Jedna łyżeczka na kubek. Parzyć wodą o temp. do 95 st.C. Pierwsze parzenie 3-4 min., drugie – 5-7 min.
  • Zielona: Jedna łyżeczka na kubek. Parzyć wodą o temp. do 80 st.C. Pierwsze parzenie 2,5 min., drugie – 3-4 min., trzecie – 4-7 min.
  • Mały Budda: Jedna łyżeczka na kubek. Parzyć wodą o temp. do 80 st.C. Pierwsze parzenie 2 min., drugie – 3-4 min., trzecie – 4-7 min.
  • Rooibos: Jedna łyżeczka na kubek. Parzyć wodą o temp. do 90 st.C. Pierwsze parzenie 3-4 min., drugie – 5-7 min.
  • Pu–Ehr: Jedna łyżeczka na kubek. Parzyć wodą o temp. do 90 st.C. Pierwsze parzenie 3-4 min., drugie – 5-7 min.
  • Owocowa: Jedna łyżeczka na kubek. Parzyć wodą o temp. do 90 st.C przez 5-7 min.
  • Guarana: Jedna łyżeczka na kubek. Parzyć wodą o temp. do 90 st.C. Czas parzenia 7-8 min.
  • Ice Tea: Jedna łyżeczka na kubek. Parzyć wodą o temp. do 90 st.C. Pierwsze parzenie 3-4 min., drugie 5-7 min.

Ewa Halewska