Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 9 (775) Data wydania: 27.02.07

Polacy wciąż nie umieją się racjonalnie odżywiać – mówi gastroenterolog Krzysztof Jarus

Jemy za mało warzyw, owoców i produktów bogatych w błonnik. Wciąż na stołach króluje tłusta i wysokokaloryczna kuchnia. Nie jadamy często i w małych ilościach. Preferujemy raczej obfite posiłki.

Do tego najczęściej po wielkim obżarstwie układamy się wygodnie na sofie, a naszym jedynym wysiłkiem fizycznym jest sięgnięcie po pilota do telewizora. Niestety, wszystko to prowadzi do chorób układu pokarmowego, które stają się chorobami cywilizacyjnymi.

Obserwujemy np. wzrost zachorowań na chorobę uchyłkową jelita i raka jelita grubego. Spada co prawda zachorowalność na wrzody żołądka, ale plagą staje się choroba refluksowa, popularnie nazywana zgagą. Przyczyna jest prosta: stres, tłuste posiłki, nadmiar słodyczy – mówi Krzysztof Jarus, gastroenterolog z poradni Etna w Wodzisławiu.

Choroba refluksowa potrafi być bardzo uciążliwa. Zaczyna się od uczucia goryczy w ustach i pieczenia w przełyku, ale nieleczona może doprowadzić do nowotworu dolnego przełyku. Objawów zgagi nie należy bagatelizować. Przy sporadycznych problemach można zażyć reklamowane środki, ale na dłuższą metę i tak nic to nie da.

– Tabletki, płyny zobojętniające treść żołądkową dają krótkotrwałe efekty. Z czasem organizm się do nich przyzwyczaja. Lepiej wtedy skonsultować się z lekarzem. Są bowiem leki, które można stale stosować. U osób po 40 roku życia zalecane jest wykonanie badania endoskopowego – zaleca Krzysztof Jarus.

Nim jednak sięgniemy po medykamenty na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, warto wprowadzić kilka zasad, które nie wymagają wielkiego wysiłku czy nakładów finansowych.

– Starajmy się jeść mniej kalorycznie. Wzbogaćmy naszą dietę o warzywa i owoce oraz produkty bogate w błonnik. Nie usprawiedliwiajmy się tym, że w naszym klimacie nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Można korzystać z mrożonek, które zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Warto zmniejszyć także ilość spożywanego mięsa, zwłaszcza wieprzowego i zastąpić je np. rybami. I nie zapominajmy o ruchu! Takie zasady zaleci nie tylko gastrolog, ale i kardiolog – mówi Krzysztof Jarus, gastroenterolog z poradni Etna w Wodzisławiu.

(j.sp)