Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 9 (775) Data wydania: 27.02.07

Cudze chwalicie, swego nie znacie

Kuchnia polska to nasz towar eksportowy – mówi Damian Nielaba, szef kuchni w restauracji Leśniczówka w Wodzisławiu.

O typowej polskiej kuchni mówić raczej trudno. Wiele w niej wpływów niemieckich, francuskich, włoskich i żydowskich. Podzielona na regiony charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. Śląsk znany jest z klusek i rolad podawanych z modrą kapustą, Beskid z kwaśnicy, Mazowsze z flaków. Lista specjałów charakterystycznych dla poszczególnych regionów jest bardzo długa. Można je łączyć z najbardziej egzotycznymi dodatkami.

– Kiedy pływałem na statku tajski kucharz przyrządził naszą śląską roladę, tyle, że zamiast w sosie własnym dusiła się w mleczku kokosowym. Smakowała wybornie – mówi Damian Nielaba.

Kuchnia polska nie jest ciężkostrawna i niezdrowa. – Dzięki podróżom coraz częściej sięgamy po warzywa. To nie tylko urozmaica potrawy, ale przede wszystkim jest zdrowe.

Do łask powraca także dziczyzna. Coraz więcej firm prowadzi obróbkę takiego mięsa, więc i jego cena nie jest już tak wysoka. Wielu lekarzy zwraca uwagę na ten rodzaj mięsa, bo zwierzęta, z których jest pozyskiwane, żywią się wyłącznie naturalną, zdrową paszą bez chemii i lekarstw. Poza tym dziczyzna zawiera mało, bo 1,5-2,5 proc. tłuszczu i dużo łatwo strawnego białka.

Pan Damian ubolewa, że Polacy ciągle jeszcze nie umieją, jak np. Włosi, usiąść przy stole i biesiadować. Delektować się nie tylko smakiem, ale wyglądem całej potrawy.

– U nas ucztowanie wiąże się raczej tylko z jakimiś przyjęciami, uroczystościami rodzinnymi. Na co dzień chcemy, żeby było szybko i dużo. A jak jest czegoś dużo na talerzu, to nie ma mowy o ładnym podaniu. Estetyczne ułożenie potrawy dopełnia całości – tłumaczy szef kuchni.

Specjały z kuchni polskiej zaprezentują podopieczni pana Damiana z IV klasy Technikum Gastronomicznego w Wodzisławiu na Międzynarodowym Konkursie Gastro Junior, który odbędzie się pod koniec marca w czeskim Brnie. Dawid Orczykowski i Grzegorz Długajczyk zaprezentują potrawę, której głównym składnikiem będzie schab. W dodatkach nie zabraknie kaszy gryczanej i ziemniaków. Receptura do czasu konkursu pozostanie tajemnicą szefa kuchni w restauracji Leśniczówka i jego podopiecznych.

(j.sp)