Przewaga praktyki nad teorią
Od września funkcjonuje w Zespole Szkół Ekonomicznych symulacyjne biuro firmy ubezpieczeniowej PZU Życie. Pierwsze tego typu w Raciborzu, powstało z inicjatywy nauczycielki ekonomiki Stefanii Knop, która uznała, że poprzez zajęcia praktyczne uczniowie lepiej przyswoją sobie wiedzę.
W momencie otwarcia firmy byłam pełna niepokoju, czy przedsięwzięcie, którego się podjęłam, uda się zrealizować. Obecnie, po trzech miesiącach działalności, muszę przyznać, że obawy te były przedwczesne. Cieszę się bardzo widząc, z jakim zainteresowaniem i zapałem młodzież, w sumie 140 osób, rea-lizuje zagadnienia pierwszego etapu, związane z zorganizowaniem swojej firmy - zakupem segregatora, wyrobieniem pierwszej w swym życiu pieczątki, opracowaniem loga własnej firmy i jak wiele poświęca uwagi kontaktom z Urzędem Miasta - mówi Stefania Knop. Uczniowie, tak jak w prawdziwej firmie, będą prowadzić bieżącą ewidencję księgową, rozliczać się z Urzędem Skarbowym. Nauczą się rozmowy z klientem, proponując ubezpieczenia PZU Życie. Kończąc szkołę zdadzą końcowy egzamin z przygotowania zawodowego, podczas którego wykażą się umiejętnościami prowadzenia własnej firmy. Dzięki temu będą swobodniej poruszać się na rynku pracy. 9 grudnia odbyło się w Ekonomiku szkolenie z zakresu prowadzenia rozliczeń podatkowych firmy. Prowadziły je pracownice raciborskiego Urzędu Skarbowego - Agata Motyka i Barbara Lechoszest. Jestem niezmiernie wdzięczna instytucjom, dzięki którym mogła powstać symulacyjna firma. Ostatnio otrzymałam pomoc finansową od Banku Spół-dzielczego, na zakup brakujących krzeseł. Jednocześnie pragnę podziękować instytucjom, które udzielają wsparcia merytorycznego. Myślę, że uzyskam również pomoc od innych instytucji, którym zależy, aby młodzież opuszczała mury szkolne lepiej przygotowana do pracy - dodaje inicjatorka przedsięwzięcia.E.H.