Schab z grilla z ziemniakami po polsku
Składniki (porcja dla 4 osób):
60 dkg schabu bez kości, 8 dkg musztardy, przyprawa do grilla, 8 dkg masła, 80 dkg ugotowanych ziemniaków, 1 pęczek szczypiorku, 100 ml oleju, sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Schab pokroić na 4 kawałki, delikatnie rozbić do 1 cm grubości, nasmarować musztardą z obydwu stron, włożyć do 100 ml oleju z przyprawą grillową z dodatkiem pieprzu na minimum 2 godziny (można przygotować dzień wcześniej). Smażyć na patelni grillowej przez 8-10 minut bez tłuszczu.
Ziemniaki po polsku - sposób przyrządzenia: Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem. Posolić, popieprzyć. Posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Sposób podania:
Ziemniaki wyłożyć na talerz, na ziemniaki położyć schab, udekorować go czterema usmażonymi na maśle pieczarkami, natką pietruszki i pokrojonym pomidorem. Można zjeść z surówką z białej kapusty lub pomidorem z cebulką.