Złote, srebrne i brązowe fryzjerki
Poziom umiejętności fryzjerskich raciborskich uczestniczek był bardzo wysoki. W czołówce znalazły się trzy wystawione przez Mariannę i Bernarda Korzonków uczennice zakładu fryzjerskiego Olymp. Jak twierdzą organizatorzy, raciborzanki były tak dobre, że pozostawiły daleko w tyle pozostałe uczestniczki. Ich fryzury wykonane były już według światowych trendów w fryzjerstwie.
Złoty laur zdobyła Adriana Sapa ze Strzybniczek. Druga z kolei była Hanna Nowak. Ogólnie rzecz biorąc, przez udział w konkursie poczułam się bardziej dowartościowana i przede wszystkim miałam okazję sprawdzić siebie, na ile jestem dobra w tym zawodzie. Jestem z siebie bardzo zadowolona i nie liczyłam na takie osiągnięcie - mówi Hanna Nowak. Trzecim miejscem uhonorowano Żanetę Jeremiasz z Samborowic. Dziewczęta są uczennicami klasy trzeciej Zespołu Szkół Zawodowych w Raciborzu. Swoje praktyki odbywają w salonie fryzjerskim państwa Korzonków.
Raciborskie uczestniczki dwukrotnie zdobyły najwyższe noty za wyciskanie fal na mokro oraz wyszukane fryzury wieczorowe. Wykazały się również nieprzęciętnymi umiejętnościami w czesaniu fryzury dziennej. Przygotowania do wojewódzkich zmagań, pod czujnym okiem Marianny Korzonek, mistrza fryzjerskiego i właścicielki salonu fryzjerskiego Olymp, trwały trzy tygodnie. Za anielską cierpliwość należy także pochwalić modelki młodych fryzjerek, które wraz z nimi uczestniczyły w eliminacjach i zdecydowały się poświęcić swoje włosy. Były to: Elżbieta Bunio, Joanna Brodawska, Monika Kuziel, Bożena Kowalska, Urszula Pieruszka i Katarzyna Kawka.
Laureatki trzech pierwszych miejsc zostaną zwolnione z części praktycznej egzaminów czeladniczych oraz z opłaty w wysokości 250 zł. Co więcej, wezmą udział w ogólnopolskich miestrzostwach, które odbędą się wkrótce w Poznaniu.
E.Wa