Słodkie minki i upominki przywiozły dzieci z Cukrowni Cerekiew
Każdy zna słodki smak cukru. Aby lepiej poznać proces jego produkcji przygotowano Dzień Otwarty w pobliskiej Cukrowni Cerekiew. Zakład swoje podwoje, w szczególności dla najmłodszych mieszkańców regionu, zaplanował otworzyć 10 listopada Jednak już w pierwszych dniach zapisów, zainteresowanie było tak duże, że zorganizowano jeszcze dodatkową godzinę zwiedzania. Wśród gości w większości znalazły się rodziny z dziećmi, dla których przygotowano różne atrakcje, w postaci pytań konkursowych z nagrodami i upominkami, a także laboratorium z ciekawymi eksperymentami i pokazami naukowymi. Dzieci mogły też samodzielnie „stworzyć” cukierki.
Odwiedzający wyposażeni w kaski oraz kamizelki odblaskowe mieli okazję zobaczyć, jak zwozi się buraki cukrowe na plac oraz jak przetwarza się je, żeby powstał słodki cukier. Zwiedzając zakład można było poznać w skrócie jego historię, a także przyjrzeć się „od środka” pracy w Cukrowni Cerekiew.
Uczestników przywitał dyrektor Cukrowni Cerekiew Tomasz Kostrzewa, a o produkcji oraz najciekawszych momentach technologicznych opowiadał Maciej Bartnik – mistrz wydziału produkcji. Goście wyjechali z cukrowni z nową wiedzą oraz słodkimi minkami i upominkami.