Chwalmy się tym, co osiągamy własną pracą
Ewa Osiecka redaktor naczelna.
Kiedy pytam rolników, czy mogliby opowiedzieć mi o swojej pracy, często słyszę przekorne: „Nie będę się chwalić”. Takie nastawienie dziwi, szczególnie w czasach dużej konkurencji również w branży rolno-spożywczej. Każdy rolnik jest bowiem przedsiębiorcą, który chce dobrze sprzedać swoje produkty. Jak może zrobić to efektywnie, jeśli nie pochwali się tym, co ma najlepsze w swym gospodarstwie czy firmie?
Niekoniecznie muszą to być nudne reklamy czy powtarzane w nieskończoność spoty. Po „dziennikarsku” opisujemy ludzi, którzy przez pryzmat swej pracy, potrafią ciekawie opowiadać o tym, czym zajmują się na co dzień, co ich cieszy, a czemu muszą stawić czoła, aby rozwiązać problemy. Normalne życie? Tak, ale zwykle pełne pasji, która dodatkowo przekłada się na korzyści ekonomiczne. Sama chętnie kupuję to, o czym wiem, że jest zdrowe, dobre i fachowo zrobione. A Państwo, czy też nie wolicie nabywać produkty, urządzenia czy maszyny u sprawdzonego przedsiębiorcy?
Chwalą się potężne koncerny, które – wydawałoby się, że są tak popularne – że nie muszą martwić się o zbyt swych towarów. Pochwalcie się również Państwo, to nic złego mieć coś wyjątkowego, czym przyciągniecie klienta. A przy tym zbudujecie własną solidną markę, nie tylko we wsi, czy gminie.
Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia oraz Nowy Rok, życzę Państwu spokoju, odpoczynku i aby codzienne troski nie przysłaniały radości z osiągnięć i pasji w pracy, której poświęcacie całe swoje życie.