Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 13 Data wydania: 20.10.15
Czytaj e-gazetę

Pierwsze buraki trafiają do Cukrowni Cerekiew

Tradycyjnym rozpaleniem pieca wapiennego rozpoczęła się Kampania Cukrownicza w Cukrowni Cerekiew, należącej do niemieckiego Koncernu Südzucker. Tym symbolicznym, kultywowanym od prawie 150 lat zwyczajem, w znajdującym się w pełnej gotowości zakładzie, zainaugurowano tegoroczną produkcję cukru. Na ten moment szczególnie mocno czekało około 1550 opolskich i śląskich plantatorów buraków cukrowych.

Uroczystość związaną z rozpaleniem pieca, z udziałem m.in. przedstawicieli władz samorządowych powiatów kędzierzyńsko-kozielskiego i raciborskiego, okolicznych gmin oraz plantatorów otworzył dyrektor naczelny Cukrowni, Tomasz Kostrzewa. Rolnicy, jako wyraz gotowości do współpracy, w prezencie ofiarowali szefowi zakładu dorodnego buraka z tegorocznego zbioru.

Kampania rozpoczęła się później niż przed rokiem i potrwa prawie o połowę krócej. – Nie przewidujemy, że kampania przedłuży się, czy to ze względu na sytuację w polu, czy w zakładzie. W tym roku rozpoczęła się, podobnie, jak przed parunastu lat, w normalnym terminie. Ostatnio plantatorzy mieli nawet do nas uwagi, dlaczego ruszamy na początku września, jak dla nich – zbyt szybko. Natomiast wizja trwającej do stycznia czy lutego kampanii, przy dużych plonach, jest znacznie gorsza, niż jej wcześniejsze rozpoczęcie – wyjaśnił dyrektor Tomasz Kostrzewa.

W tym roku w Cukrowni Cerekiew zaplanowano przerób ok. 460 tys. t buraków w ponad 80 dni kampanii. W tamtym roku skrojono 870 tys. t buraków w ciągu 160 dni.

– Susza będzie miała wpływ na obniżenie plonów w rejonie Cukrowni Cerekiew, które w tamtym roku były rekordowe. Średni ubiegłoroczny plon wynosił 91,4 t z ha, a w tym roku spodziewamy się w granicach 60-70 t z ha. Przy wyższej jednak polaryzacji, bo regułą jest, że im niższy plon, tym wyższa zawartość cukru w burakach – tłumaczy dyrektor Tomasz Kostrzewa.

Brak opadów spowodował, że buraki posiadają sporą ilość suchej substancji i mogą się ciężko kroić i wysładzać. Trudno to jednak oceniać przed rozpoczęciem krojenia, gdyż każdy rok jest inny.

– Ponieważ na polach jest sucho, a tegoroczne buraki mogą być małe, czekamy na informacje od rolników, jak będą się ogławiały i jaki będzie ich zbiór – dodaje szef zakładu.