Łukasz Labus – doktor z doktoratem
Raciborzanin Łukasz Labus w październiku ubiegłego roku obronił pracę doktorską, uzyskując stopień dra nauk medycznych na Wydziale Lekarskim Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach. Ma 31 lat. Od 2000 r. jest lekarzem, początkowo pracującym jako asystent Katedry i Zakładu Farmakologii Wydziału Lekarskiego w Zabrzu Śląskiej Akademii Medycznej, gdzie wykonywał badania będące jego pracą doktorską. Jej tytuł to: „Wpływ chemicznej lezji ośrodkowego układu noradrenergicznego w okresie noworodkowym szczurów na funkcję układu dopaminowego u dorosłych zwierząt”. Od 2002 r. był lekarzem – wolotariuszem, odbywającym specjalizację z zakresu chorób wewnętrznych w Katedrze i Oddziale Klinicznym Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu, Wydziału Zdrowia Publicznego ŚAM w Katowicach, którą planuje zakończyć jesienią tego roku. Po zmianach reorganizacyjnych, od 2006 r. został asystentem tejże Kliniki. Zamierza otworzyć drugą specjalizację z kardiologii lub pulmonologii. Został lekarzem, bo zawsze chciał leczyć ludzi. Interesuje go funkcjonowanie organizmu ludzkiego (głównie mózgu) i wpływu leków na organizm człowieka. Poza pracą zawodową interesuje się malarstwem, muzyką klasyczną, uwielbia podróżować. – Praca doktorska była moją pracą odkrywczą dotyczącą oddziaływań pomiędzy wybranymi układami neuroprzekaźnikowymi w mózgu, które uczestniczą w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Musiałem sam wykonać olbrzymią liczbę badań biochemicznych i behawioralnych dt. zachowania się zwierząt pod wpływem różnych substancji farmakologicznych, stosowanych w neuropsychofarmakologii, czyli nauce zajmującej się wpływem leków na ośrodkowy układ nerwowy oraz jego funkcjonowaniem, wraz z opracowaniem statystycznym wyników. Korzystając z okazji chciałbym serdecznie podziękować promotorowi prof. zwycz. dr hab. n. med. Ryszardowi Brusowi, Kierownikowi Katedry i Zakładu Farmakologii Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu za wszelką pomoc i rady, bez których ta praca nie powstałaby oraz recenzentom – prof. dr hab. n. med. Lucynie Antkiewicz-Michaluk z Katedry i Zakładu Farmakologii Polskiej Akademii Nauk w Krakowie i dr hab. n. med. Krystynie Kmieciak-Koładzie z Katedry Farmakologii Zakładu Farmakologii Klinicznej Wydziału Lekarskiego ŚAM w Katowicach, prof. dr n. med. Wojciechowi Królowi, dziekanowi Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu – za osobiste zaangażowanie i pomoc, a w szczególności chciałbym podziękować Rodzicom, którzy wspierali mnie na każdym etapie pracy – mówi dr Łukasz Labus.
(e)