Najważniejsze to zachować umiar
Chyba każdy z nas co roku obiecuje sobie, że tym razem nie będzie się przejadał. Ale miękniemy, gdy tylko poczujemy dochodzący z kuchni zapach zupy grzybowej, uszek, pieczonych ciast i ciasteczek. Potem zaczyna się już prawdziwe obżarstwo. Smażony karp, ryby po grecku, kapusta z grzybami, śledzie w śmietanie, moczka, makówki. Wszystko pyszne i bardzo kaloryczne. Jak tu nie skosztować kolejnego specjału, skoro wszystko jest na wyciągnięcie ręki. Problemu by nie było, gdybyśmy jeszcze umieli zachować umiar, ale w święta o umiarze mowy być nie może. Sielanka kulinarna trwa aż trzy dni. Odwiedzamy rodzinę lub przyjaciół. Wszędzie częstują nas smakołykami i nie mamy sumienia odmówić, bo gospodyni poczuje się urażona. A zjedzenie nawet kęsa za dużo często powoduje uczucie ciężkości, dyskomfortu i ociężałości. Szczególnie narażone na te dolegliwości są osoby cierpiące na niewydolność wątroby, kamicę żółciową, schorzenia trzustki, wrzody żołądka lub dwunastnicy. Objawami przejedzenia mogą być także bóle, nudności, wymioty, biegunka, zaparcia, zatrzymanie gazów, bóle kurczowe jelit, nadmierne pocenie się, czasami ospałość, uczucie duszności, uderzenia gorąca. Skutki obżarstwa mogą być bardzo groźne i spowodować, że będziemy musieli się poddać leczeniu szpitalnemu.Jeżeli nie umiemy zachować umiaru w świątecznym biesiadowaniu, szybką ulgę może nam przynieść wypicie ciepłej gorzkiej herbaty lub herbatki ziołowej.
– Dobre efekty daje Ziołowa fantazja. To mieszanka ziół: mięty pieprzowej, rumianku, ziela palczatki i kopru włoskiego – mówi Wioletta Szymala ze sklepu Zioło - lek w Wodzisławiu.
Na dolegliwości związane z przejedzeniem mogą pomóc także gotowe preparaty dostępne bez recepty. Ulgę mogą przynieść kapsułki z sylimaryną np. Bio-zdrowie.
– Połączenie sylimaryny z witaminami z grupy B dobrze wpływa na wątrobę, poprawia trawienie po spożyciu ciężkostrawnych potraw i łagodzi skutki nadużycia alkoholu – tłumaczy pracownica Zioło-leku.
- Nic tak jednak nie będzie skuteczne jak zachowanie umiaru i odrobina ruchu na świeżym powietrzu.
- Jak uniknąć przejedzenia:
- na talerz nakładajmy małe porcje,
- pokarm zjadajmy małymi kęskami i dokładnie go przeżuwajmy,
- rozciągnijmy biesiadowanie w czasie – żołądek uzyska dodatkowy czas na przetworzenie jedzenia,
- gdy żołądek ma już dość, nie kończmy na siłę posiłku.
(j.sp)