Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 6 (6) Data wydania: 19.12.06

Indyk z kasztanami

Świąteczne menu w Grecji to zupa rybna z warzywami oraz skropione cytryną mięso wieprzowe z sałatkmi.

Dwadzieścia dni przed wigilią Grecy nie jedzą mięsą, tłuszczu ani nie piją mleka - mówi mieszkający w Rybniku Grek.

Efthymios Gkatzonis urodził się w Larisie, z zawodu jest kucharzem. Wyjechał z Grecji, kiedy miał osiemnaście lat. Pływał na statkach, na jakiś czas zamieszkał niedaleko Monachium, skąd przybył do Polski. W Rybniku mieszka od dziesięciu lat. Wraz ze swoją towarzyszką życia – Elżbietą Siarkiewicz, prowadzi tutaj lokale gastronomiczne. Dzisiaj opowiada naszym Czytelnikom, jakie potrawy jedzą w wigilię i święta Bożego Narodzenia w jego rodzinnym kraju. – Dla nas, wyznawów kościoła grecko–ortodoksyjnego, ważniejsza jest raczej Wielkanoc. A Boże Narodzenie obchodzimy podobnie jak w Polsce. Na dwadzieścia dni przed wigilią obowiązuje u nas ścisły post. Nie je się mięsa, tłuszczu, nie pije się mleka – mówi Efthymios Gkatzonis. A jakie potrawy przyrządza się na świąteczny stół?  Na wigilię Grecy gotują przede wszystkim zupę rybną z warzywami – marchewką, selerem, ziemniakami. Przyrządzają też mięso wieprzowe, które najpierw gotują, pieką na patelni, a następnie skrapiają obficie sokiem z cytryny i podają z sałatkami. – Nasze świąteczne ciastka to biszkopty z orzechami laskowymi i syropem z miodu, posypane cukrem pudrem – opowiada pochodzący z Grecji rybniczanin. Natomiast w pierwszy dzień świąt mieszkańcy Hellady pieką indyka. Nadziewają go ryżem, rodzynkami, kasztanami, orzeszkami piniowymi. Do tego podają tradycyjne greckie tzatziki, oliwki i ser feta. – Odkąd mieszkam w Polsce przyrządzam na świąteczny stół głównie dania polskie. Bardzo mi smakują pierogi i krokiety z grzybami, barszcz i bigos, i to nie tylko w czasie świąt – śmieje się Efthymios Gkatzonis.

Jak mówi, całym sekretem greckiej kuchni są aromatyczne przyprawy. To m.in. tymianek, czerwona i biała papryka, pietruszka, seler, czosnek  i oregano.

(izis)