Mak to tradycja
Mimo że cukiernie oferują coraz wymyślniejsze wypieki, najchętniej kupowanymi ciastami na święta są niezmiennie makowiec, sernik i jabłecznik.
Dzisiejsze cukiernie proponują wiele wersji makowców, jabłeczników i serników. Dodają aromaty, orzechy i owoce. Urozmaicają kształt wypieków, składniki. – Gusta klientów zmieniają się, bo wcześniej nie było takich możliwości wypieku jak dziś – tłumaczy Barbara Cyganek, pracownik cukierni Pawlas.
Robimy przeróżne ciasta bo dostępne są składniki do nich. Są u nas ciasta z bitą śmietaną z kremami iego typu wypieki także są kupowane na wigilię, jednak na Śląsku nadal każdy na wigilię kupuje obowiązkowo makowiec. Ser i mak to widać nasza tradycja.
Jeśli święta to oczywiście pachnący korzennymi przyprawami piernik. Obecnie są dostępne dwa rodzaje tego wypieku. U nas głównie kojarzony jest z moczką.
– Specjalny piernik do moczki jest twardszy od zwykłego i ma mocniejszy aromat. Dopiero po rozmoczeniu ukazuje swoje smakowe walory – dodaje Barbara Cyganek.
(acz)