Imprezy u księdza Rafała
Duszpasterstwo akademickie to mały fenomen Rybnika. Przez dom na ulicy Brudnioka przewijają się dziesiątki osób i cały czas dochodzą nowe. Duża w tym zasługa księdza dr Rafała Śpiewaka, któremu niejeden duchowny mógłby pozazdrościć kontaktu z młodzieżą. Sobotnia impreza w stylu retro przebiegała pod hasłem „Powróćmy jak za dawnych lat…”. Andrzejkowe wróżby ograniczono do minimum, jednak nie zabrakło tańców i zabaw przy starych nagraniach.
Można bez alkoholu
– Ciągnęło mnie trochę, aby dzisiejsze andrzejki spędzić gdzie indziej. Postanowiłem jednak przyjść tu i nie żałuję. Impreza jest naprawdę świetna a to przecież dopiero początek – cieszy się Michał Krzempek.
Część studentów sama zorganizowała sobie wróżby. Na piętrze, w sąsiedztwie biblioteki, wróżyli sobie z wosku.
– To chyba jakiś kwiatek – powiedziała Kasia Tkocz, analizując kształt swojej bryły wosku. – Nie wierzę zbytnio w takie rzeczy, traktuję to tylko jako rozrywkę. Można się pozytywnie nastroić, poza tym to tradycja, a o tradycję trzeba dbać. Co to za andrzejki bez wosku i klucza? – pyta studentka.
Sobotni wieczór, to tylko jedna z imprez, jakie odbywają się przy duszpasterstwie. Organizowane są rajdy, wycieczki, wypady w góry, a grille u księdza Rafała to już rzecz obowiązkowa.
– Cieszę się, że tyle osób przyszło dziś do nas. Jak widać, można się bawić także bez alkoholu. To wspaniali ludzie i to wielkie osiągnięcie, że dobrze się tu czują, kościół ma także radosną stronę – mówi ksiądz Rafał Śpiewak, duszpasterz akademicki. Dom na Brudnioka cały czas jest otwarty na nowe osoby. Tu każdy może przyjść i porozmawiać o swoich smutkach i radościach.
Do tańca i do różańca
– Wiele osób myli nas z Oazą. Te nasze spotkania to efekt coraz prężniejszego życia studenckiego w Rybniku. W takich miastach jak Kraków, Poznań czy Wrocław, duszpasterstwo akademickie jest już bardzo rozwinięte, natomiast u nas dopiero się rozwija – mówi Katarzyna Tkocz, studentka Uniwersytetu Śląskiego.
Studenci wraz z księdzem Rafałem, już cieszą się na zbliżającego się Sylwestra. Każdy, kto chce się przyłączyć, powinien się zgłosić w czwartek o 19.30 w siedzibie DAR–u, lub podczas dyżuru księdza na uczelni. Jesteśmy do tańca i do różańca – podsumowuje ks. Śpiewak. W minionym tygodniu w kościele pw. Matki Boskiej Bolesnej odbyły się rekolekcje, w których wzięło udział około 80 osób. W kościołku akademickim przy ulicy Gliwickiej, w piątki o 19.00 będą się także odbywały czuwania adwentowe.
Adrian Czarnota