Najgorsze są noce
Do dnia dzisiejszego zrekontruowano trzydzieści słupów podporowych, wzmocniono fundamenty oraz rozpoczęto budowę przęseł między słupami. Przed ekipą remontującą jednak jeszcze sporo pracy. Odnawianie mostu potrwa co najmniej pół roku.
– Prawdopodobnie dopiero po zimie będziemy mogli wykonać płytę pomostową z jezdnią, chodnikami i latarniami. Planowany termin zakończenia prac to minimum dwa miesiące po zakończeniu warunków zimowych, czyli połowa przyszłego roku – mówi Krzysztof Jaroch, rzecznik rybnickiego magistratu.
Przełożenie terminu oddania mostu, martwi mieszkańców Niedobczyc. Już teraz pod ich oknami panuje ogromny ruch. Przez ulicę Hetmańską trudno przejść, czy włączyć się do ruchu. Objazd został wyznaczony przez centrum dzielnicy, co skutecznie uprzykrza życie mieszkańcom.
– Do godziny 23.00 przed moim domem kursują auta różnej wielkości, po tej godzinie jeżdżą TIR–y. Mam naprzeciw domu studzienkę kanalizacyjną. Gdy ciężarówka najeżdża na nią, wszystko mi się trzęsie w domu. Nie liczę już pęknięć na ścianach, bo i tak nikt mi za to nie zwróci. Najgorsze są noce, nie można spać. Nie wiem jak przeżyjemy kolejne pół roku. To była kiedyś taka spokojna ulica – martwi się Zyta Siwoń, mieszkanka Niedobczyc.
Adrian Czarnota