Wspomnienie lata
Wino Cetamura Chianti jest jednym z produktów słynnej, włoskiej rodziny Coltibuono, która wypracowała znaną markę Chianti. Pod tym herbem ukazują się na rynku nie tylko różnego rodzaju wina, ale także aromatyczna oliwa z oliwek czy ocet winny. – Wiele produktów ukazuje się z markowym znaczkiem, ale czasem producenci rezygnują z niego wysyłając do sprzedaży wina regionalne, równie dobrej jakości – mówi Jerzy Kieś. Przypomnijmy, że Chianti to ogromny region obejmujący siedem odrębnych stref, w których z winogron sangiovese wytwarza się wytrawne czerwone wino o różnych poziomach jakości. Jak podają producenci, zwykłe chianti to proste młode wino o owocowym aromacie i wyraźnej kwasowości, pite zazwyczaj wkrótce po wyprodukowaniu. Chianti classico pochodzi z centralnej i zarazem najlepszej strefy winnej tego regionu. Wina chianti classico charakteryzują się nasyconym rubinowo-czerwonym kolorem, intensywnym aromatem dojrzałych wiśni oraz przyjemną konsystencją. Najwyższą jakość osiąga godne polecenia chianti classico riserva, które dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu. Jest to wino o dojrzałej nucie owocowej i jedwabistej strukturze. Może się starzeć dobrych 8-10 lat. Wino Chianti wspaniale smakuje z ciepłymi bułeczkami prosto z pieca podawanymi z prawdziwą oliwą virgin Chianti. To proste, a zarazem bardzo wykwintne jedzenie.
(izis)