Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 46 (990) Data wydania: 12.11.19
Czytaj e-gazetę

W kręgu tradycyjnych smaków

Tradycyjnie i smacznie. To hasło przewodnie warsztatów kulinarnych realizowanych od kilku miesięcy w Pszowie. Efektem gastronomicznych działań będzie niezwykły przepiśnik - zeszyt z przepisami.

PSZÓW Piekli już śląski kołocz i gotowali swojski bigos. Przed nimi jeszcze wyrób smalca oraz wypieczenie bożonarodzeniowych pierniczków. Mowa o warsztatach kulinarnych pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Pszowie i tamtejszych strażaków, którzy razem realizują projekt pn. „Wspólna integracja dla ciała i duszy”. - Jest smacznie i swojsko - mówią zgodnie.

Było słodko i kwaśnie

Pierwsze zajęcia odbyły się pod koniec maja. Wówczas tematem przewodnim były słodkie wypieki. W pszowskiej strażnicy zebrały się panie i dziewczęta, które lubią gotować. Wspólnie piekły i wymieniały się przepisami. - Pomysłów nie brakowało - wspomina Joanna Cyran, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Pszowie. - Były tradycyjne duże blachy pełne drożdżowego ciasta z nadzieniem. Były też okrągłe warkocze i maleńkie ciasteczka - dodaje podkreślając, że zapach jabłek i drożdżowego ciasta roznosił się po całej remizie. Hasłem kolejnego spotkania była potrawa z kapusty i mięsa, czyli bigos. W ruch poszły noże, brytfanki i warzechy. - Choć podstawy bigosu są takie same, to każda kucharka ma swój unikalny przepis. Połączyliśmy siły i potrawa wyszła przepysznie - mówi Joanna Cyran.

Co jeszcze?

Gospodynie i strażacy planują jeszcze dwa spotkania kulinarne. Odbędą się one 16 i 29 listopada. W trakcie pierwszych warsztatów będzie wypiekany chleb i wyrabiany smalec. Z kolei później - zostaną przygotowane pierniczki. – Zajęcia są otwarte dla każdego. Zapraszamy wszystkich mieszkańców Pszowa do wspólnego pieczenia i gotowania - zachęca przewodnicząca pszowskiego Koła Gospodyń Wiejskich. Zapisy prowadzone są pod nr telefonu: 691-302-869 oraz 501-358-852.

Wydadzą zeszyt z przepisami

– Myślą przewodnią naszych warsztatów była integracja starszego pokolenia z młodszym. Chcieliśmy przekazać młodym to, co dla nas cenne, czyli garnkową i smaczną tradycję - mówi Joanna Cyran. - Aby nasze działania nie zostały zapomniane, wydamy przepiśnik - zapowiada. Znajdą się w nim przede wszystkim przepisy potraw, które wykonywane były w trackie warsztatów, ale nie tylko. Jak zdradza pani Joanna, pojawią się również przepisy tradycyjnych śląskich potraw. Zainteresowani przepiśnikiem będą mogli go bezpłatnie otrzymać podczas Kiermaszu Bożonarodzeniowego w Pszowie, który odbędzie się 7 grudnia w Miejskim Ośrodku Kultury.

(juk)