W kręgu tradycyjnych smaków
Tradycyjnie i smacznie. To hasło przewodnie warsztatów kulinarnych realizowanych od kilku miesięcy w Pszowie. Efektem gastronomicznych działań będzie niezwykły przepiśnik - zeszyt z przepisami.
PSZÓW Piekli już śląski kołocz i gotowali swojski bigos. Przed nimi jeszcze wyrób smalca oraz wypieczenie bożonarodzeniowych pierniczków. Mowa o warsztatach kulinarnych pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Pszowie i tamtejszych strażaków, którzy razem realizują projekt pn. „Wspólna integracja dla ciała i duszy”. - Jest smacznie i swojsko - mówią zgodnie.
Było słodko i kwaśnie
Pierwsze zajęcia odbyły się pod koniec maja. Wówczas tematem przewodnim były słodkie wypieki. W pszowskiej strażnicy zebrały się panie i dziewczęta, które lubią gotować. Wspólnie piekły i wymieniały się przepisami. - Pomysłów nie brakowało - wspomina Joanna Cyran, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Pszowie. - Były tradycyjne duże blachy pełne drożdżowego ciasta z nadzieniem. Były też okrągłe warkocze i maleńkie ciasteczka - dodaje podkreślając, że zapach jabłek i drożdżowego ciasta roznosił się po całej remizie. Hasłem kolejnego spotkania była potrawa z kapusty i mięsa, czyli bigos. W ruch poszły noże, brytfanki i warzechy. - Choć podstawy bigosu są takie same, to każda kucharka ma swój unikalny przepis. Połączyliśmy siły i potrawa wyszła przepysznie - mówi Joanna Cyran.
Co jeszcze?
Gospodynie i strażacy planują jeszcze dwa spotkania kulinarne. Odbędą się one 16 i 29 listopada. W trakcie pierwszych warsztatów będzie wypiekany chleb i wyrabiany smalec. Z kolei później - zostaną przygotowane pierniczki. – Zajęcia są otwarte dla każdego. Zapraszamy wszystkich mieszkańców Pszowa do wspólnego pieczenia i gotowania - zachęca przewodnicząca pszowskiego Koła Gospodyń Wiejskich. Zapisy prowadzone są pod nr telefonu: 691-302-869 oraz 501-358-852.
Wydadzą zeszyt z przepisami
– Myślą przewodnią naszych warsztatów była integracja starszego pokolenia z młodszym. Chcieliśmy przekazać młodym to, co dla nas cenne, czyli garnkową i smaczną tradycję - mówi Joanna Cyran. - Aby nasze działania nie zostały zapomniane, wydamy przepiśnik - zapowiada. Znajdą się w nim przede wszystkim przepisy potraw, które wykonywane były w trackie warsztatów, ale nie tylko. Jak zdradza pani Joanna, pojawią się również przepisy tradycyjnych śląskich potraw. Zainteresowani przepiśnikiem będą mogli go bezpłatnie otrzymać podczas Kiermaszu Bożonarodzeniowego w Pszowie, który odbędzie się 7 grudnia w Miejskim Ośrodku Kultury.
(juk)