Wodzisławski zespół wśród europejskiej śmietanki
Czegoś takiego jeszcze nie było. Jedna muzyczna składanka, na której z każdego europejskiego kraju pojawiła się jedna kapela. Polskę reprezentuje zespół The Thinners z Wodzisławia Śl. z piosenką „Czy pamiętasz?”.
WODZISŁAW ŚL. Początki kapeli sięgają 1994 r., a pod nazwą The Thinners kapela rozpoczęła działalność i koncertowanie w 1999 r. W tym roku przypada okrągła rocznica 25 lat od założenia i 20 lat pod obecną nazwą.
– Oprócz wydania drugiej płyty w tym roku, nasze utwory ukazały się na dwóch składankach: „Polska scena Punk” i wydana przez niemiecką wytwórnię „The Continent Tapes Europe”, gdzie znalazły się 43 kapele z całej Europy, po jednej kapeli z każdego kraju. Na składance reprezentujemy Polskę utworem „Czy pamiętasz?”. Dostępna jest na dwóch kasetach magnetofonowych, ale także można ją zakupić w wersji mp3 za pośrednictwem strony bamdcamp Dr. Skap. Records - informują członkowie The Thinners.
Nowa płyta zespołu nosi tytuł „Nie mów mi!”. Zawiera 11 nowych utworów, a także bonus w postaci coveru utworu „Moje dni” zespołu Profanacja z gościnnym udziałem Arkadiusza Bąka, wokalisty Profanacji. Oprócz utworów sentymentalnych takich jak „Czy pamiętasz” i opowiadającego o fascynacji Barceloną „Te quierro BCN”, jest sporo utworów, które podnoszą tematy, które dotykają każdego. Muzycznie płyta jest mocniejsza od pierwszego albumu „Mamo powiedz mi” i bardziej bezpośrednia w swej wymowie.(AgaKa)