Kącik ZUS
Odpowiada Beata Kopczyńska rzecznik regionalny ZUS Województwa Śląskiego
Jestem rencistą, ale pracuję na pół etatu. Wiek emerytalny osiągnę 20 sierpnia. Czy mam składać wniosek o emeryturę, czy ZUS sam ją przyzna?
Jeżeli rentę ma Pan przyznaną aż do osiągnięcia wieku emerytalnego, to ZUS z urzędu zamieni rentę na emeryturę. Nic nie musi Pan robić. Ma Pan wówczas gwarancję, że emerytura nie będzie niższa niż renta i nie będzie musiał Pan rozwiązywać umowy o pracę.
Czy będąc na rencie rolniczej, można pobierać emeryturę z ZUS wypracowaną przez 7 lat? Urodziłam się w 1958 roku, pobieram rentę z KRUS, bo tam opłacałam składki ponad 13 lat. też 7 lat i 7 miesięcy opłacania składek w ZUS, wyliczoną emeryturę 518 zł. Dowiedziałam się, że jeśli jestem na rencie z KRUS, to z ZUS tej emerytury nie dostanę.
To KRUS ustala prawo do zbiegu świadczeń. My, czyli ZUS, przyznajemy emeryturę, zawieszamy wypłatę i pytamy KRUS, czy jest prawo do zbiegu tych dwóch świadczeń. Jeśli KRUS odpowiada, że nie, to nie możemy wypłacić emerytury.
Mam 65 lat, emeryturę netto 909 zł z KRUS, urodziłam i wychowałam 7 dzieci. Czy należy mi się wyrównanie do 1100 zł ?
Jednym z warunków, żeby otrzymać rodzicielskie świadczenie uzupełniające jest to, że pani emerytura nie może przekraczać kwoty minimalnej emerytury. Jeśli ma już pani emeryturę minimalną, czyli dziś 1029,80 zł brutto, a od 1 marca 1100 zł, to dopełnienie już nie przysługuje.
Żona nigdzie nie pracowała, nie mieliśmy gospodarstwa rolnego, mamy 4 dzieci. Czy żona dostanie emeryturę dla matek?
Żona, jeśli ukończyła już wiek emerytalny, będzie mogła złożyć wniosek do Prezesa ZUS o przyznanie rodzicielskiego świadczenia uzupełniającego, trzeba będzie wypełnić też oświadczenie o sytuacji osobistej, rodzinnej, materialnej majątkowej. Do tego trzeba dołączyć akty urodzenia dzieci i podać numery PESEL dzieci. Przepisy obowiązują od 1 marca br.