Ekonowiny: Jak palić ekologicznie w starym piecu?
W drugiej części naszego poradnika opiszemy tzw. palenie kroczące. Palenie takie jest jedną z opcji czystego i efektywnego spalania węgla oraz drewna. Działa również w starych i prymitywnych kotłach.
Przedstawiona jest tutaj instrukcja krok po kroku jak zastosować palenie kroczące. Można zacząć stosować je od zaraz bez żadnych zmian w konstrukcji kotła. Palenie kroczące można stosować nie tylko w kotłach górnego spalania, ale także w kotłach górno-dolnych, dla których jest to bodaj jedyna niewymagająca żadnych przeróbek sensowna metoda palenia. Znajdzie zastosowanie także w długich a niskich paleniskach niektórych pieców kaflowych czy kuchennych.
Pierwsze rozpalenie
1. Wsyp na ruszt warstwę 5-10cm paliwa. Na wierzch ułóż rozpałkę i podpal ją.
2. Gdy warstwa paliwa w całości zamieni się w żar, przegarnij wszystko na tył kotła tak aby z przodu pozostał pusty ruszt.
3. Na pustą przednią część rusztu wsyp porcję świeżego paliwa w taki sposób, aby zakryła cały wolny ruszt, a jednocześnie stykała się z kupką żaru bokiem (tj. by surowy opał nie przykrywał żaru od góry).
4. Jeśli ilość żaru nie była zbyt mała, rozpali on stopniowo zasypany świeży opał. Odtąd kocioł nie wymaga dozoru dopóki opał nie wypali się pozostawiając na ruszcie ilość żaru zbliżoną do tej użytej do rozpalenia.
5. Gdy na ruszcie pozostanie jeszcze sensowna ilość żaru (mniej więcej taka jak przy rozpaleniu), przychodzi pora na załadunek nowej porcji opału.
6. Weź pogrzebacz i przegarnij popiół przez ruszt. Następnie tak jak na początku zgarnij żar na tył kotła a z przodu zasyp porcję świeżego paliwa. Tym samym wracamy do punktu 3.
Palenie kroczące jest bardzo proste w wykonaniu. W zasadzie jedyna różnica względem palenia od dołu sprowadza się do przegarnięcia żaru przed dołożeniem nowej porcji opału. Natomiast efekty osiągane tą prostą zmianą są znakomite, jedynie nieco gorsze niż przy paleniu od góry, które opisaliśmy dwa tygodnie temu. (acz)