Były poseł powalczy o fotel burmistrza
Przybywa kandydatów na burmistrza Pszowa. Gotowość do startu ogłosił właśnie Ryszard Zawadzki.
PSZÓW Ryszard Zawadzki będzie walczył w październikowych wyborach samorządowych o urząd burmistrza Pszowa. Decyzję podjął stosunkowo niedawno, choć o jego kandydowaniu mówiło się w kuluarowych dyskusjach od dłuższego czasu. Sam zainteresowany aż do tej pory nie potwierdzał tych informacji.
Męska decyzja
– Od dłuższego czasu wielu mieszkańców namawiało mnie, bym startował na burmistrza Pszowa. W końcu podjąłem męską decyzję i w najbliższych wyborach zamierzam kandydować na to stanowisko – mówi Ryszard Zawadzki. Jego asem w rękawie ma być duże doświadczenie polityczne. Przypomnijmy, że w 2006 r. został powołany na stanowisko zastępcy prezydenta miasta Wodzisław Śl. W wyborach parlamentarnych w 2007 r. uzyskał mandat poselski z listy PO. Kandydując z okręgu rybnickiego, otrzymał ponad 11 tys. głosów. W wyborach w 2011 z powodzeniem ubiegał się o reelekcję. Przez 20 lat pełnił również funkcję dyrektora w Zespół Szkół Technicznych w Wodzisławiu Śl.
Ryszard Zawadzki zdaje sobie sprawę, że przed Pszowem trudne lata wynikające z kryzysu finansowego. – Mam pomysły, jak rządzić, by miasto poprawiło sytuację budżetową, zarazem stając się przyjaznym mieszkańcom. Szczegóły ogłoszę w programie wyborczym – zapowiada. Były poseł będzie startować z ramienia Wspólnoty Samorządowej. Przypomnijmy, że z tego samego ugrupowania cztery lata temu szła do wyborów obecna burmistrz Katarzyna Sawicka–Mucha, która zapowiedziała rezygnację z walki o reelekcję.
Kto jeszcze?
Były poseł zmierzy się Michałem Lorkiem, sekretarzem powiatu wodzisławskiego, wcześniej radnym powiatowym i dyrektorem Miejskiego Ośrodka Kultury w Pszowie oraz z przewodniczącym pszowskiej rady Czesławem Krzystałą. Na giełdzie nazwisk pojawia się również sekretarz Pszowa Alicja Nawrat, która jednak ostatecznej decyzji jeszcze nie podjęła. Wcześniej z udziału w wyborach zrezygnował Krzysztof Jędrośka. (juk)