Zrobił miejsce dla innych
Rządzący gminą Godów przez ostatnie cztery lata wójt Józef Pękała nie kandydował ponownie na to stanowisko. Swoją decyzję tłumaczy głównie względami osobistymi.
– Nie należała ona do łatwych – mówi Józef Pękała. – Przez dwanaście lat pracy samorządowej stała się ona częścią mojej natury. Ale w którymś momencie taką decyzję trzeba podjąć. Pod uwagę brałem względy osobiste – nabyłem już uprawnienia emerytalne. Tyle się mówi o tym, by nie blokować miejsc i dać szansę innym, młodszym. Skoro znaleźli się chętni to stworzyłem im szansę. Na pewno będę nadal zatroskanym obserwatorem życia samorządowego.
Przed zakończeniem kadencji wójt przedstawił radnym sprawozdanie ze swojej działalności w ciągu ostatnich czterech lat. Priorytetem była w tym okresie budowa sal gimnastycznych. Od tego rozpoczęto gminne inwestycje w minionej kadencji. I w ciągu 18 miesięcy oddano do użytku dwie sale gimnastyczne przy gimnazjach w Skrzyszowie i Gołkowicach. Ja podkreśla wójt Pękała, sala w Gołkowicach powstała w rekordowym tempie – w ciągu 5 miesięcy. Koszt obu inwestycji to 2,6 mln zł, gminie udało się pozyskać 740 tys. zł ze środków pomocowych. Przewidywano również budowę sali gimnastycznej w Godowie, ale pierwotna decyzja została zmieniona. Po wielu dyskusjach radni podjęli uchwałę o budowie w Godowie hali widowiskowo-sportowej. Jej koszt przewiduje się na ponad 6,1 mln zł. Roboty się rozpoczęły, wykonano już fundamenty, ale zakończenie inwestycji obecne władze pozostawiają swoim następcom.
Podczas pożegnalnego spotkania z sołtysami, dyrektorami szkół, domów kultury i innych jednostek gminnych wójt Józef Pękała podkreślał, że inwestowanie w oświatę i naukę jest najlepszą lokatą.
Uczestnicy spotkania przekazali kończącemu kadencję wójtowi podziękowania za współpracę, kwiaty a także drobne upominki.
(jak)