Tomek dobrze wie z czym to się je
Piekarz z Radlina będzie reprezentował Polskę na mistrzostwach świata.
Tomasz Kaszuba z radlińskiej piekarni Andrzeja Śmietany odniósł zwycięstwo podczas krajowego finału konkursu o Puchar Louisa Lesaffre’a, który odbył się podczas Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Okazał się on najlepszy w kategorii bagietki i chleby specjalne i będzie reprezentował Polskę podczas eliminacji Europy Środkowej Mistrzostw Świata w Piekarstwie. To nie jest pierwszy sukces młodego piekarza z Radlina. Kilka lat temu zdobył pierwsze miejsce w mistrzostwach Polski czeladników i uczestniczył w międzynarodowych zawodach, które odbyły się w Szwajcarii. Dyplom mistrzowski Tomasz Kaszuba uzyskał rok temu a okazał się lepszy od wielu starych piekarskich wyjadaczy. Aby zakwalifikować się do finału krajowego wygrał eliminacje, które odbyły się w lipcu w Zabrzu.
Zmagania w Poznaniu trwały przez kilka godzin – piekarze pod okiem jury przygotowywali konkursowe pieczywo. Tomasz Kaszuba wypiekł aż szesnaście różnych rodzajów chleba – bagietki, grahamy, chleby żytnie, ziołowe i koperkowe. Jury uznało, że zrobił to najlepiej spośród rywalizujących zawodników. Tym samym znalazł się w reprezentacji na eliminacje regionalne Europy Środkowej Pucharu Lesaffre’a, które odbędą się w przyszłym roku w Poznaniu – również podczas targów Polagra. Finał Mistrzostw Świata Piekarzy odbędzie się w 2008 r. w Paryżu. Przez najbliższy rok Tomasz Kaszuba będzie się przygotowywał, by pokonać międzynarodowych rywali i uzyskać prawo startu w paryskim finale.
(jak)