Słodkie lekarstwa prosto z ula
Tadeusz Przybyła - pszczelarz z Wodzisławia, wrócił do starych receptur miodu pitnego.
Słodkie lekarstwo zamiast gorzkiej pastylki? Czemu nie. Chyba żaden koncern farmaceutyczny nie mógłby się równać z jednym małym ulem. Miód i jego przetwory, pyłek pszczeli, mleczko pszczele, propolis, a nawet powietrze z ula czy palenie świec z wosku pszczelego wzmacniają ludzki organizm i uzdrawiają. Tadeusz Przybyła z Wodzisławia od wielu lat pasjonuje się pszczelarstwem. Cierpliwie i uważnie poznaje życie pszczół, poświęca swojej hodowli sporo czasu. Ma obecnie osiemdziesiąt sześć uli, ale chciałby w przyszłości powiększyć swoją pasiekę nawet do stu pięćdziesięciu uli. A wszystko zaczęło się w dzieciństwie. Często jeździłem do wujka w Ruptawie i to on we mnie zaszczepił tę pasję. Przekazał mi tajniki pszczelarstwa. Miałem wtedy 8-9 lat - wspomina. Jako dwunastolatek przeczytał pierwszą książkę o hodowli pszczół, zrobił zdjęcie wnętrza ula, a nawet miał swoje pierwsze trzy rodziny pszczele. Potem miał dość długą przerwę, powrócił do pasji z dzieciństwa pięć lat temu. Kieruje mną nie tylko pasja, ale także względy ekonomiczne, gdyż hodowla zawsze przynosi także dodatkowe pieniądze do domowego budżetu - przyznaje wodzisławski pszczelarz. Dodaje, że kiedyś litr miodu wart był mniej więcej tyle, ile dziesięć kilogramów cukru. Dzisiaj te proporcje są zachwiane, gdyż słoik miodu kosztuje około 25 zł, a teoretycznie cena powinnna być wyższa o około dziesięć złotych - argumentuje Tadeusz Przybyła. Ogromną wagę przywiązuje do wysokiej jakości pszczelich produktów, dlatego ubolewa, że obecnie na półkach sklepowych pojawiają się często miody zanieczyszczone chemią.
Tadeusz Przybyła razem z żoną robi różne mikstury i eksperymentuje z bardzo dobrym skutkiem. Niedawno wymyślił lekarstwo na anginę dla swojego syna. Miód pomieszał z pyłkiem pszczelim zmielonym w młynku i do tego dodał 5-procentowy roztwór propolisu. Wszystkie dolegliwości minęły jak ręką odjął - mówi pan Tadeusz. Powrócił także do starych receptur miodów pitnych. Mam dwadzieścia krzewów markowych winogron i próbuję uzyskać wino, które dosładzam miodem, tak zwane wino miodowe - mówi wodzisławski pszczelarz. Jest to produkt, z którego kiedyś Śląsk był bardzo znany, a który można wyprodukować w warunkach domowych. Do miodu pitnego czasem dodaje ziół, przypraw korzennych, a zamiast wody - sok owocowy i w ten sposób uzyskuje różne smaki.
Pszczelarstwo ma jeszcze jedną właściwość leczniczą - uspokaja. Pszczoły wręcz zmuszają do spokoju. Jeśli człowiek się denerwuje, wówczas owady to wyczuwają i stają się agresywne. Lubię pracować przy pszczołach. Ta praca koi nerwy - mówi o swojej pasji wodzisławski pszczelarz.
Miód rzepakowy
wzmacnia mięsień sercowy, leczy niewydolność krążenia, zaburzenia rytmu pracy serca, miażdżycę oraz drogi żółciowe. Zawiera olejki eteryczne, goryczki, witaminy i sporo aminokwasów. Jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, posiada duże właściwości odtruwające. W stanie płynnym ma zabarwienie jasnożółte.
wzmacnia mięsień sercowy, leczy niewydolność krążenia, zaburzenia rytmu pracy serca, miażdżycę oraz drogi żółciowe. Zawiera olejki eteryczne, goryczki, witaminy i sporo aminokwasów. Jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, posiada duże właściwości odtruwające. W stanie płynnym ma zabarwienie jasnożółte.
Miód akacjowy
dzięki olejkom eterycznym, flawonom i śluzom jest niezastąpiony przy nadkwaśności, trudnościach w trawieniu oraz w zaburzeniach przewodu pokarmowego takich jak zgaga czy nadkwasota. Ma kolor biały lub kremowy oraz zapach kwiatów akacji. Otrzymanie czystego miodu akacjowego w Polsce jest dość trudne, jednakże w niektórych rejonach kraju, gdzie akacja rośnie dość zwarcie, w sprzyjających warunkach można zebrać miód, który powstaje przy dużej przewadze nektaru tej rośliny.
dzięki olejkom eterycznym, flawonom i śluzom jest niezastąpiony przy nadkwaśności, trudnościach w trawieniu oraz w zaburzeniach przewodu pokarmowego takich jak zgaga czy nadkwasota. Ma kolor biały lub kremowy oraz zapach kwiatów akacji. Otrzymanie czystego miodu akacjowego w Polsce jest dość trudne, jednakże w niektórych rejonach kraju, gdzie akacja rośnie dość zwarcie, w sprzyjających warunkach można zebrać miód, który powstaje przy dużej przewadze nektaru tej rośliny.
Miód lipowy
jest uważany za najlepszy ze wszystkich miodów. Ma właściwości antyspetyczne, uspokaja, leczy bezsenność, grypę, kaszel oraz zapalenie oskrzeli. Zawiera olejki eteryczne, saponiny, kwas askrobinowy i inne składniki o działaniu napotnym, przeciwgorączkowym, wykrztuśnym i uspakajającym. Posiada dużą aktywność antybiotyczną. Warto wiedzieć, że pozyskanie czystego miodu lipowego jest w Polsce prawie niemożliwe, ponieważ istnieje u nas niewiele większych skupisk drzew lipowych.
jest uważany za najlepszy ze wszystkich miodów. Ma właściwości antyspetyczne, uspokaja, leczy bezsenność, grypę, kaszel oraz zapalenie oskrzeli. Zawiera olejki eteryczne, saponiny, kwas askrobinowy i inne składniki o działaniu napotnym, przeciwgorączkowym, wykrztuśnym i uspakajającym. Posiada dużą aktywność antybiotyczną. Warto wiedzieć, że pozyskanie czystego miodu lipowego jest w Polsce prawie niemożliwe, ponieważ istnieje u nas niewiele większych skupisk drzew lipowych.
Pij miód na zdrowie
Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego. W zależności od stopnia rozcieńczenia miody pitne dzielimy na półtoraki i dwójniaki (najbardziej gęste i dlatego nazywane królewskimi) oraz trójniaki i czwórniaki. Najbardziej gęsty półtorak leżakuje od ośmiu do dziesięciu lat. Różne bukiety smakowe miodów uzyskuje się przez doprawianie sokami owocowymi (miody owocowe) lub przyprawami korzennymi (miody korzenne). Od miodu pitnego pochodzi także nazwa „miodowego miesiąca”, gdyż kiedyś, po weselu jeszcze przez trzydzieści dni pito ten szlachetny trunek.
Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego. W zależności od stopnia rozcieńczenia miody pitne dzielimy na półtoraki i dwójniaki (najbardziej gęste i dlatego nazywane królewskimi) oraz trójniaki i czwórniaki. Najbardziej gęsty półtorak leżakuje od ośmiu do dziesięciu lat. Różne bukiety smakowe miodów uzyskuje się przez doprawianie sokami owocowymi (miody owocowe) lub przyprawami korzennymi (miody korzenne). Od miodu pitnego pochodzi także nazwa „miodowego miesiąca”, gdyż kiedyś, po weselu jeszcze przez trzydzieści dni pito ten szlachetny trunek.
Miód wrzosowy
leczy prostatę, schorzenia nerek i pęcherza oraz dróg moczowych. Jest dobry na zapalenia dróg moczowych, kamicę nerkową oraz zapalenie jelit. Zawiera arbustynę, dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki. Miód wrzosowy ma kolor brunatny, zapach kwiatów wrzosu oraz przyjemny, chociaż nieco ostry, gorzkawy smak.Wyróżnia się galaretowatą konsystencją, jasnobrunatnym zabarwieniem o odcieniu czerwonawym. Naczęściej zbierany jest na zachodzie Polski, gdzie wystepują rozległe wrzosowiska.
leczy prostatę, schorzenia nerek i pęcherza oraz dróg moczowych. Jest dobry na zapalenia dróg moczowych, kamicę nerkową oraz zapalenie jelit. Zawiera arbustynę, dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki. Miód wrzosowy ma kolor brunatny, zapach kwiatów wrzosu oraz przyjemny, chociaż nieco ostry, gorzkawy smak.Wyróżnia się galaretowatą konsystencją, jasnobrunatnym zabarwieniem o odcieniu czerwonawym. Naczęściej zbierany jest na zachodzie Polski, gdzie wystepują rozległe wrzosowiska.
Miód malinowy
wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne. Podawany jest również w niedokrwistości i miażdżycy. Zawiera dużo kwasów organicznych, w tym kwas salicylowy, dużo pektyn i witamin oraz sporo mikroelementów.Jest to miód barwy złocistomalinowej o zapachu malin i o kwaśnym smaku.
wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne. Podawany jest również w niedokrwistości i miażdżycy. Zawiera dużo kwasów organicznych, w tym kwas salicylowy, dużo pektyn i witamin oraz sporo mikroelementów.Jest to miód barwy złocistomalinowej o zapachu malin i o kwaśnym smaku.
Miód gryczany
stosowany jest przy zaburzeniach krążenia krwi, zwłaszcza przy żylakach, podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach oraz przy złamaniach kości. Pomaga przy miażdżycy i osłabieniu pamięci. Zawiera dużo magnezu i witamin. Jest to miód koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. W miodzie gryczanym występuje rutyna, która sprawia że gatunek ten jest bardzo poszukiwany.
stosowany jest przy zaburzeniach krążenia krwi, zwłaszcza przy żylakach, podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach oraz przy złamaniach kości. Pomaga przy miażdżycy i osłabieniu pamięci. Zawiera dużo magnezu i witamin. Jest to miód koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. W miodzie gryczanym występuje rutyna, która sprawia że gatunek ten jest bardzo poszukiwany.
Miód ze spadzi
stosowany jest w pylicy płuc, w zaburzeniach przemiany materii, w cukrzycy. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie. Stosowany jest przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu nerwowego. Przeciwdziała promieniowaniu. Ten pachnący żywicą miód jest dość często spotykanym gatunkiem na naszym rynku. Warto wiedzieć, że miody spadziowe w porównaniu z innymi zawierają znaczenie więcej fermentów, soli mineralnych, kwasów organicznych oraz inhibiny.
stosowany jest w pylicy płuc, w zaburzeniach przemiany materii, w cukrzycy. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie. Stosowany jest przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu nerwowego. Przeciwdziała promieniowaniu. Ten pachnący żywicą miód jest dość często spotykanym gatunkiem na naszym rynku. Warto wiedzieć, że miody spadziowe w porównaniu z innymi zawierają znaczenie więcej fermentów, soli mineralnych, kwasów organicznych oraz inhibiny.
Iza Salamon