Leszek pomógł policji
Ochroniarz pomógł policjantom w ujęciu agresywnego mężczyzny podejrzanego o oszustwa.
Zdarzenie miało miejsce w miniony poniedziałek, około godziny 13.00. Leszek Godula, ochroniarz z Gorzyc, spontanicznie pomógł wodzisławskim policjantom w ujęciu człowieka podejrzanego o popełnienie przestępstwa. Siedzieliśmy akurat ze znajomymi w restauracji przy rynku w Wodzisławiu. Nagle podjechała policja i byliśmy świadkami akcji zatrzymywania podejrzanego. Mężczyzna był agresywny, stawiał opór. Doszło do szarpaniny. Zerwałem się od stolika i pobiegłem pomóc policji w obezwładnieniu go - relacjonuje Leszek Godula. W szybkiej akcji na wodzisławskim rynku wziął także udział jego znajomy, pracownik straży granicznej. Zrobiłem to, ponieważ uważam, że służby mundurowe powinny sobie wzajemnie pomagać. To, że byłem akurat w cywilu, poza pracą, nie ma znaczenia. Policja pomaga nam, a my im dla dobra nas wszystkich - dodaje ochroniarz. Na co dzień zabezpiecza on imprezy masowe, patroluje m.in. dyskotekę „Albatros” w Kokoszycach oraz night club „Astra” w Jedłowniku. Pracuje głównie w weekendy i dni wolne, ponieważ na co dzień jest górnikiem elektrykiem na kopalni „Jankowice”. Wolny czas poświęca na rozwijanie swojej formy i kondycji. Trenuje w sekcji jujitsu pod okiem instruktora Zbigniewa Kamczyka, chodzi także na siłownię. Takie są czasy, że trzeba być przygotowanym na wszystko, bo nigdy nie wiadomo, co gdzie się wydarzy - mówi Leszek Godula. Ma 29 lat, interesuje się głównie sportem, sztukami walki. Chciałbym, żeby nasza współpraca z policją była jak najlepsza. Razem możemy działać skuteczniej - argumentuje mieszkaniec Gorzyc. Wodzisławska policja potwierdziła poniedziałkowe zdarzenie. Funkcjonariusze z Komendy Powiatowej Policji w Wodzisławiu Śl. zatrzymali człowieka podejrzanego o przestępstwa. Mężczyzna rzucał się, był agresywny. W zatrzymaniu pomógł nam ochroniarz. Czasem zdarzają się takie sytuacje, funkcjonariusze biur ochrony czy straży granicznej mają wiele wspólnego z policją. Współpraca układa nam się dobrze - powiedział nam st. asp. Wiesław Mentel. Zatrzymany mężczyzna przebywa w areszcie śledczym.
Iza Salamon